Landstinget ska kräva kollektivavtal vid upphandlingar. Socialdemokraterna i Stockholms län upprepar det kravet i en ny motion, som lämnades in i december.

– Det är ett vallöfte, säger Erika Ullberg (S), oppositionslandstingsråd med ansvar för trafikfrågor.

Taxibråket gör kravet högaktuellt.

– Jag tror att skattebetalarna vill ha schysta villkor. Jag tror inte att de vill att skattepengarna ska bidra till ett race mot botten och dumpade villkor för löntagarna, betonar hon.

Ett par veckor efter att S-motionen hade lämnats in stod både LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson och Vänsterledaren Jonas Sjöstedt utanför Stockholms centralstation och protesterade mot Taxi kurir. Detta sedan den fackligt aktiva föraren Allonias Sebhatu i praktiken hade fått sparken.

Taxi kurir ingår i Fågelviksgruppen, som vann den senaste upphandlingen av färdtjänst. Därmed är landstinget Fågelviksgruppens största kund. Färdtjänsten i Stockholms län är värd mellan en och två miljarder om året.

Hela taximarknaden i Storstockholm värderas till någonstans runt fem miljarder.

Kravet på kollektivavtal gäller inte bara taxi. Landstinget har en budget på 80 miljarder. En stor del av den summan handlas upp. Länet har en omfattande kollektivtrafik och Sveriges mest privatiserade sjukvård.

Även 2010 lämnade Socialdemokraterna in en motion om kollektivavtal vid upphandlingar. Den avslogs av den borgerliga majoriteten bland annat med hänvisning till att EU:s upphandlingsdirektiv inte tillåter krav på kollektivavtal.

Nu finns ett nytt EU-direktiv som ändrar på det.

– Det är upp till bevis för Moderaterna. Var det tidigare EU-direktivet problemet – eller är det synen på kollektivavtal och schysta villkor som skiljer oss åt? undrar Erika Ullberg.

Svaret lär dröja. Charles Westerberg, pressekreterare åt Moderaterna i landstinget, tror inte att S-motionen hamnar på politikernas bord förrän efter valet.

Däremot har Moderaterna i Stockholms stad öppnat för att ställa sociala krav vid upphandlingar. Beslutet tas i vår. Men än så länge har kommunstyrelsens ordförande Sten Nordin inte talat om kollektivavtal, utan bara om att kräva att stadens entreprenörer ska anställda arbetslösa ungdomar.