Pengarna till ny utbildning i fas 3 är slut igen. Så sent som den 24 oktober beviljade regeringen 18 miljoner extra, men pengarna tog slut på några veckor. Nu är det stopp för nya utbildningar året ut.

Det blir inga miljardbelopp över på anslagen till de arbetslösa i år. Tidigare år har Arbetsförmedlingen haft stora summor kvar vid årets slut. I fjol blev det en dryg miljard över på anslaget till arbetsmarknadspolitiska program.

Det här föranledde mycket kritik. Arbetsförmedlingen ska inte få pengar över i tider av hög arbetslöshet, löd argumentet.

– I år gör vi av med hela anslaget i stort sett. Det beror på att vi har ökat aktiviteterna för de långtidsarbetslösa, säger Karin Leth, produktionsdirektör på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen gör slut på nästan nio miljarder kronor för arbetsmarknadspolitiska program och insatser i år – två miljarder mer än 2012. Pengarna går exempelvis till utbildning av unga och långtidsarbetslösa.

Men utbildning i fas 3 går på ett annat konto. Regeringen tilldelade 146 miljoner för 2013. Arbetsförmedlingen får inte ta av andra pengar för att täcka underskott. Det har regeringen bestämt.

Tolv miljoner extra räckte inte. Pengarna är nästan slut

– Vi missbedömde behovet. Vi har 320 kontor. Fler kontor tog fler beslut om utbildning än vi hade räknat med, förklarar Karin Leth.

Däremot ska det gå bra att förlänga redan påbörjade utbildningar. Och löften om utbildning till enskilda individer ska infrias.

Stoppet gäller enbart nya utbildningar i fas 3. För alla andra insatser räcker Arbetsförmedlingens pengar året ut.