Foto: Henrik Montgomery

EU-kommissionen har skrivit till regeringen om Sveriges regelverk som tillåter att tillfälliga jobb staplas på varandra. Men vad kommissionen skriver får vi inte veta – regeringen har hemligstämplat mejlet.

 

Visstidsanställningar ska inte kunna staplas på varandra i evighet, och snart kan Sverige ställas inför EU-domstolen för bristande reglering. Regeringen försöker nu påverka kommissionen och svaret från EU-instansen hemligstämplas.

Redan i början av 2010 anmälde TCO Sverige till EU-kommissionen för brott mot visstidsdirektivet. Direktivet sätter gränser för hur arbetsgivare får använda tillfälliga anställningar. Sverige saknar i praktiken en bortre tidsgräns för tillfälliga jobb då olika former av visstidsanställningar kan staplas på varandra. Att det är ett brott mot direktivet konstaterade kommissionen i februari i år.

Trots en order från kommissionen har regeringen vägrat att ändra lagen. Nu ska EU-kommissionen avgöra om Sverige ska ställas inför EU-domstolen.

– Kommissionen har lovat att de ska fatta beslut innan årets slut, så det innebär väl inom de närmsta veckorna, säger Samuel Engblom, chefjurist på TCO, till Arbetet.

TCO skickade i somras in en inlaga som enligt facket visade ett stort missbruk av visstidsreglerna: Var tionde visstidsanställd, eller 65 000 personer, ska ha varit på samma arbetsplats fem år eller längre.

Även regeringen försöker påverka kommissionen. I mejl, som tidningen Publikt, begärt ut, ifrågasätter Bettina Kashefi och Katarina Areskoug, statssekreterare hos arbetsmarknadsministern respektive statsministern, TCO:s undersökning.

De påtalar att arbetsgivarna har en annan uppfattning om hur visstiderna används i Sverige, och att det inte finns några domar från Arbetsdomstolen som visar att missbruk förekommer.

De skriver också i ett mejl den 13 september att det behövs ett klargörande om problemets omfattning och att Arbetsmarknadsdepartementet därför tänker bjuda in fack och arbetsgivare för att göra en genomgripande analys.

Två månader har gått sedan dess och någon inbjudan har inte kommit, i alla fall inte till facken.

– Man undrar ju om de bluffar. Vi har inte sett till någon kallelse i alla fall, säger Samuel Engblom.

Han har själv velat diskutera frågan med Arbetsmarknadsministern, men inte fått något svar.

– Det är uppenbart att regeringen är ovillig att ta tag i frågan. Kanske försöker de bara vinna tid, eller också är det en ren bluff.

Tidningen Publikt har frågat Arbetsmarknadsdepartementet när analysen ska starta, men i ett mejl svarar stabschef Fredrik Östbom att ”vi arbetar med frågan. Mer kan vi inte säga nu.”

Regeringen har också fått svar på sina mejl från kommissionen, men vad det står i det förbli okänt. Regeringen har valt att hemligstämpla mejlet med hänvisning till utrikessekretessen. Det innebär att ”det kan antas störa Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt skada landet om uppgifterna röjs.”