CarlaBley_1342Ett citat ur en intervju med sångaren och basisten Jack Bruce har stannat i mitt minne: ”Den kvinnan kan inte spela!” Men jag vet nog vad det berodde på. En könskrock. De hade försökt att samarbeta men Bruce klarade inte av Bleys intrikata musik. (Och kanske inte att ta musikaliska order av en kvinna?) Carla Bley är en egenartad jazzartist: kompositör, arrangör och pianist. Och så full av humor! På nya albumet återvänder Bley med sin trumlösa trio till låtar hon tidigare spelat in med andra sättningar, ända upp till storband. Inte bara nya arrangemang utan mer: som en renovering av kompositionerna. Mycket inspirerat. Andy Sheppard, saxofon, och Steve Swallow, elbas, söker lyriska vägar genom bossa, ballad, swing, bop, konstmusikaliskt och fransyskt. Medan Carla Bley spelar ackordstrött och tonspritt på pianot. Typ någon som, lätt irriterande, lägger sig i samtalet. Lek och spring i tonerna. Och vackert, redan från Swallows inledande bastoner i förstaspåret ”Utviklingssang”.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Trios

Musiker: Carla Bley/Andy Sheppard/Steve Swallow
Skivmärke: ECM

Lördag den 19 oktober spelar Carla Bley Trio på Stockholm Jazz Festival.

Skivmärket ECM är ingen vän av Spotify så där kan man inte lyssna på nya albumet Trios med Carla Bley/Andy Sheppard/Steve Swallow. Däremot går ett av spåren, ”Vashkar”, att höra på ECM:s hemsida.

Musiklexikonet allmusic.com erbjuder små, korta smakprov från samtliga låtar på albumet ”Trios” (liksom från Carla Bleys tidigare album).

På YouTube kan man se och höra Carla Bley/Andy Sheppard/Steve Swallow spela ”Utviklingssang” på nya albumet i en live-inspelning från Cully Jazz Festival 2012.
Samma trio kan ses och höras i en live-inspelning av ”Vashkar” från Leipziger Jazztage 2013.
På YouTube kan man också se och höra en hel konsert med Carla Bley/Andy Sheppard/Steve Swallow från Jazz Lines Festival i München 2002.
Se och hör dessutom The Very Big Carla Bley Band i en mycket rolig, vild och allt annat än ortodox live-spelning av ”Who Will Rescue You”. På YouTube.

Hen som vill kan också se och höra en intervju med Carla Bley om varför och hur hon började spela och komponera. Även detta på YouTube.