Efter lönebråket överväger thailändska myndigheter att införa ett kvotsystem för bärplockare som vill jobba i Sverige och Finland.

– Än så länge är det bara en idé men inom två veckor hoppas vi kunna diskutera det på svenska ambassaden i Bangkok, säger en tjänsteman på departementet of employment (DOE) till Arbetet.

Efter att en bärplockare tog livet av sig utanför Kommunals avdelning i Umeå kom striden om de uteblivna lönerna att uppmärksammas i thailändsk media. Enligt DOE är det cirka 240 plockare som är anställda av det thailändska bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise som hävdar att de inte fått ut sina löner.

Myndigheterna överväger nu ett kvotsystem för Sverige och Finland där bärplockare också råkat illa ut.

– Vi vill inte att det blir en upprepning av det som hänt i år, säger DOE:s generaldirektör Pravit Kiangphol till tidningen Bangkok Post.

I Sverige hamnade knappt hälften av de anställda för M Phoenix Enterprise – som anlitades av det svenska företaget Ståls plantering och röjning – i lönestrid.

Även i Finland har det varit problem. Cirka 3 000 thailändare reste dit i år på turistvisum för att plocka bär. Kring 50 plockare hävdar dock att de inte fått den lön de utlovats av företaget Ber-Ex Oy som de även anmält för människohandel, vilket också uppmärksammats i Thailand.

Många av plockarna har lånat pengar för att ta sig till Sverige och Finland. Enligt DOE lånade många plockare som reste till Sverige 78 000 bhat (cirka 17 600 kronor) medan de som reste till Finland lånade 88 000 bhat (19 900 kronor).

Flera är oroliga för att det förblir skuldsatta resten av livet om de inte får ut lönerna de räknat med.

Pravit Kiangphol säger till Bangkok Post att de ska utreda hur skuldkedjan ser ut.

Dessutom uppges att lönestriden inom kort ska tas upp i den thailändska arbetsdomstolen.

Finland har redan i dag ett kvotsystem men hur det kan komma att se ut i thailändsk tappning är ännu oklart.

Något detaljerat förslag har ännu inte presenterats. Tjänstemannen på DOE säger dock till Arbetet att syftet är att minska antalet thailändare som reser till Sverige och Finland för att plocka bär. Risken för att de ska utnyttjas anses som stor.