Varför inte införa fler och mer ­lättbegripliga rättvisemärkningar?

Märkningarna kan gälla saker som ursprungsland, stad, hur långt produkten har färdats, hur stora mängder koldioxidutsläpp som produkten gett upphov till, om företaget betalar bolagsskatt i Sverige, lönevillkor, löneskillnader (lönen för den som tjänar minst i förhållande till lönen för den som tjänar mest), lika lön för lika arbete, med mera.

All data skulle sedan kunna programmeras in i datasystem ute i butikerna och med hjälp av hand­datorer skulle sedan konsumenterna genom sina inköp kunna ”rösta” på olika produkter utifrån kriterier som konsumenten själv väljer.

Varje inköp skulle alltså bli en röst på det företag som stämmer bäst överens med ens egna principer.

Detta skulle kunna gynna ekologiska, närodlade produkter som tillverkats på justa villkor och på så sätt bidra till en bättre värld.

Uppriktigt talat tror jag inte det skulle fungera. Men man kan ju alltid drömma.

Eric Gustafsson