Facken på Volvo lastvagnar i Umeå genomför en demonstration på fredag. Syftet är att förmå Volvo att inte flytta hyttmonteringen till Göteborg.

– Vi vill belysa vikten av att behålla industriell verksamhet i Norrland och bilindustri i Sverige, säger Gunnar Pettersson, vice ordförande för IF Metalls verkstadsklubb på fabriken i Umeå.

Han säger att konsekvensen av att flytta monteringen blir att mellan 500 och 600 jobb försvinner utomlands. Även om hyttmonteringen skulle flyttas till Göteborg så flyttas jobb från Volvo i Göteborg vidare till Belgien och Frankrike.

Volvos hyttfabrik i Umeå är den största industriarbetsplatsen i Norrland, och enligt Gunnar Pettersson har den spilleffekter på andra industriarbetsplatser. Han anser också att fabriken är betydelsefull för att bevara och utveckla industrin i Norrland. Om monteringen flyttar så försvinner inte bara monteringsjobb på Volvo utan även jobb hos underleverantörer.

Volvos ledning kommer att fatta sitt beslut i början av oktober. Flyttplanerna rör inte hela hyttillverkningen, utan bara monteringen.

Demonstrationen äger rum på Rådhustorget. Fackliga företrädare samt kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (S) och Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt kommer att tala.