Bärplockare
blåsta på lönen
Thailändska bärplockare har övernattat utanför Kommunals kontor i Umeå. De har inte fått någon lön utan dragit på sig skulder i stället.
Runt 50 thailändska bärplockare tillbringade natten i minibussar utanför Kommunals kontor i Umeå. Orsaken är att de inte fått ett öre betalt. Tillsammans saknar de två miljoner kronor. Däremot har var och en 20 000 kronor i skulder till bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise. Ett företag som tecknat avtal med Kommunal för att garantera korrekta löner och villkor.
I slutet av juli kom cirka hundra thailändska bärplockare till anläggningen i Hällnäs, utanför Vindeln norr om Umeå. De är anställda av bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise, som ska ha sitt säte i England.
En av plockarna, Somjit Simma, berättar för tidningen Västerbottens-Kuriren att en kvinna som agerat agent åt företaget åkt runt i Thailand och sålt in bärplockningsjobb i Sverige. De skulle själva betala 20 000 kronor för boende, transport och mat först.
– Alla tog lån och pantsatte ägodelar för att klara kostnaden. Agenten gick också i borgen för oss, säger en av hans kolleger Samsak Samersab till tidningen.
Enligt de båda åkte runt 500 thailändare till norra Sverige för att plocka bär för företaget.
– Vi har inte fått några pengar, utan bara plockat och plockat, säger Samsak Samersab.
Totalt ska företaget vara skyldigt två miljoner kronor till plockarna. Eller 38 000 kronor till var och en.
Samsak Samersab säger att han häromdagen blev erbjuden ett guldhalsband och 20 000 kronor om han förhindrade strejken i Umeå.
– Jag kan inte göra så mot mina vänner och landsmän.
Kommunal har tecknat kollektivavtal med M Phoenix Enterprise. Facket besökte anläggningen i Hällnäs tidigare i somras utan att hitta några anmärkningar när det gäller arbetsmiljö eller villkor.
I och med strejken är även Kommunal centralt inblandade i konflikten. De har kontakt med den svenska bäruppköparen, och samtliga försöker nu nå bemanningsföretagets representant. Utan framgång.
– Vi vet inte var han är, men företagets adress är i England, säger Jörgen Gustavsson på Kommunals enhet för arbetsrätt och kollektivavtal.
Han säger att facket inte kontrollerar löneutbetalningar.
– Plockarna är inte medlemmar. Men vi godkänner villkor och sådant innan de kommer hit. Sedan kontrollerar vi anläggningar när det gäller brandsäkerhet och sådant. Det är vad vi gör. Löneutbetalningar kontrollerar vi inte förrän det blir problem och arbetstagarna blir medlemmar, precis som på andra företag i Sverige.
Fackets uppmaning till bärplockarna är att återvända till skogen och arbeta.
– Så länge vi inte har löst det här måste de arbeta. Annars får de ingen lön. Vi måste få tag i företaget först för att reda ut vad som hänt.
Kommunal centralt och lokalt fortsätter att jaga representanter för M Phoenix Enterprise. Samsak Samersab försöker också nå den agent som lockade hit dem.
– Vi har sökt henne på 30–40 olika nummer och hon svarar inte på något av dem.
Med sig har agenten deras pass, pengar och flygbiljetter.
Inte heller Arbetet lyckas nå M Phoenix Enterprise. Däremot har bemanningsföretaget skrivit ett mejl till Västerbottens-Kuriren. De skriver att de själva utreder varför plockarna hävdar att de inte fått lön. Enligt mejlet ska plockarna ha fått pengar varje vecka. Däremot skriver man att företaget sparkat några plockare för att de sålt till andra företag.
– Vi är här tillsammans och har följt alla regler som finns. Ingen här har sålt till något annat företag, säger Samsak Samersab.