Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Högerns fejkade gräsrotsrörelse för vinster i vården

Avbolagiseringen av Stockholms sjukhus är utmärkt. Det är välgörande att högerns protestfalsarium om en ”folkstorm” så totalt har misslyckats, skriver Arbetets ledarskribent.

Vid nyår avbolagiserades Danderyds sjukhus, Södersjukhuset, Södertälje sjukhus och S:t Eriks ögonsjukhus i Region Stockholm, enligt ett beslut av den rödgröna majoriteten.

Det är alldeles utmärkt.

Sjukhusen ska fortsätta som förvaltningar, något som gör det lättare att fokusera på verksamheten. När sjukhusen en gång i tiden bolagiserades var avsikten en helt annan än att gynna verksamheten. 

Bolagiseringen var då en högerpolitisk förberedelse för kraftiga neddragningar, och ytterst en förberedelse för att sälja ut sjukhusen till privata välfärdsbolag.

Utarmar välfärden

Skräckexemplet under denna tid blev då den dåvarande borgerliga majoriteten i Stockholm 2007 sålde vårdcentralen Serafen för 700 000 kr till en grupp läkare. Gruppen sålde senare verksamheten till vårdföretaget Capio – som ägs av riskkapitalbolagen Nordic Capital och Apax – för drygt 20 miljoner kronor.

Allmän egendom hade snabbt förskingrats från ägarna, Stockholms skattebetalare, och förvandlats till privat vinst.

I normala fall skulle detta klassas som företagsplundring. Men i högerpropagandan beskrivs vinstuttag alltid som gynnsamma, vare sig det går ut över våra skolbarn eller andra grupper i behov av välfärd.

När de fyra stockholmssjukhusen nu avbolagiseras är det ett välkommet steg tillbaka från den privatiseringsvåg som utarmar välfärden.

Men det behövs mer.

Trots ökade behov minskar statsbidragen till svensk sjukvård med 7 miljarder kronor mellan 2024 och 2025.

Hittepå för mer profit

Det innebär att nedskärningarna fortsätter.

Vården går på knäna.

Som en reaktion på den urholkade välfärden har högern nu dock gått till motangrepp och försöker lansera det bisarra påståendet att det är för lite bolagiseringar och för låga vinstuttag som ligger bakom vårdhaveriet.

Alltså inte att vården får för låga anslag utan att riskkapitalbolagen får ta ut för lite profit.

För att lansera detta hittepå har Svenskt Näringslivets propagandaorganisation Timbro skapat sajten Vårdkris.se genom sin sidoorganisation Synaps.

Vd för Synaps är landstingsmoderaternas förra kanslichef Gustaf Drougge. Här finns också Albin Falkmer, stabschef hos dåvarande arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M), och en rad personer från liknande positioner.

För Vårdkris.se följer propagandan ett upptrampat spår. Genom att överösa den allmänna debatten med mängder av ilskna artiklar skapas illusionen av en ”folkstorm”.

Henrik Jönssons fiasko

Den taktiken lyckades bra i den konstruerade ”folkstormen” Bensinupproret för några år sedan när högerns partiledare turades om att stå vid en bensinmack och prata om höga bensinpriser.

Dagen efter valet var allt glömt och nedlagt. Bensinpriserna skenade men resultatet, ett regeringsskifte, var uppnått och bensinupproret behövdes inte mer.

En tid efter Bensinupproret försökte Näringslivets Mediaservice skapa ett liknande furiöst ilsket energiuppror mot Miljöpartiets energipolitik med Henrik Jönsson som affischnamn.

Den lyckades inget vidare och rasade ännu mer efter att Henrik Jönsson dribblat med sanningen i SVT-programmet 30 minuter.

Ny fejkad folkstorm

Och nu försöker högerpolitiker återigen skapa illusionen av en ”folkstorm”, nu mot den avbolagiserade och ickeprivatiserade vården.

Högern vill så gärna att svenska folket ska resa sig och unisont skrika att alla skattepengar de betalar till vården främst måste gynna riskkapitalbolagens vinstmaximering och att själva vården måste komma i andra hand.

Men hur ”vårdkris” än krumbuktar sig uteblir folkstormen som vill ha mer vinst till riskkapitalbolagen och mindre vård för alla andra.

För Vårdkris försök framstår ju faktiskt som ganska korkat.

Den här formen av propaganda, att skapa en illusion av folkstorm, kallas ”astroturf-lobbying”.

Skadligt för företagen

I rapporten ”Företags politiska påverkan och dess inverkan på tillväxten” förklarar Tillväxtverket astroturf-lobbying när ”intresseorganisationer eller företag etablerar en falsk gräsrotsrörelse för att få det att framstå som att det finns en bred opinion i frågorna de driver”.

Enligt Tillväxtverket är denna typ av propaganda den som är mest skadlig för svensk tillväxt och fri företagsamhet.

Med sin propagandakanal Vårdkris.se lyckas högern alltså inte bara rida ut i strid mot folkmajoriteten utan också rasera Sveriges tillväxt.

Det är faktiskt en bedrift.