Urban Bäckström och Karl-Petter Thorwaldsson debatterade i Almedalen 2012.

Foto: Henrik Montgomery

– Urban Bäckström är otroligt rak och ärlig. Men jag blev väldigt besviken på hur han lämnade samtalen om jobbpakten, säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström meddelade i dag, fredag, att han slutar den 1 juni nästa år, med hänvisning till att han har suttit så länge som nio år på posten och att det då är en ”naturlig tidpunkt för en ordnad stafettväxling”.

– De skäl han anger har jag stor respekt för, kommenterar Karl-Petter Thorwaldsson.

– När jag kom förra året mötte jag först en Urban Bäckström som jag hade väldigt lätt att samarbeta med. Han är otroligt rak och ärlig. Det har jag inga svårigheter med, det är ofta lättare att samarbeta med den som säger vad han tycker.

– Däremot måste jag också säga – annars skulle jag ljuga – att jag blev väldigt besviken på Urban och Svenskt Näringsliv för det som hände med jobbpakten.

LO-ordförandens bild av jobbpaktssamtalen är att LO träffade Svenskt Näringsliv och regeringen löpande hela hösten 2012 och diskuterade övergripande frågor om introduktionen av unga på arbetsmarknaden, som handledarstödet under yrkespraktik och de differentierade a-kasseavgifterna. Men ”helt plötsligt var detta bara frågor för enskilda fackförbund och branscher” – Svenskt Näringsliv backade, och lämnade LO utan möjlighet till en riktigt bred uppgörelse.

– Det sättet de lämnade vårt samarbete på lämnar mycket övrigt att önska, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Den senaste tiden tycker Karl-Petter Thorwaldsson att han och Urban Bäckström har återfunnit varandra.

– Han är en rakt igenom driven företrädare för arbetsgivarna, som slåss för deras intressen från det han vaknar till dess att han går och lägger sig. Men det ska vara tufft, och han kan också kompromissa.

– Vi får se vem som kommer i stället. Jag hoppas att det blir någon som är samarbetsinriktad, så att vi kan sluta breda överenskommelser som skapar kapar fler jobb i Sverige.

Svenskt Näringsliv genomför nu ett stort skifte: I maj slutade Kenneth Bengtsson som ordförande och ersattes av Jens Spendrup. Karl-Petter Torwaldsson berättar att han försöker få till en träff med Jens Spendrup.

– Så att vi ska lära känna varandra. Det är väldigt mycket det det handlar om, att man har grundförtroende för varandra.