Mytenmuslimsk_1334Det är möjligt att historien inte upprepar sig, men den bildar tveklöst tydliga mönster. Invandrare från nya religiösa minoriteter väcker nästan exakt samma rädslor som tidigare invandrade religiösa minoriteter. Det visar den kanadensiska journalisten Doug Saunders i sin fängslande essä- och debattbok Myten om den muslimska flodvågen (Karneval förlag; översättning Lars Ohlsson).

Invandring av judar, katoliker, och nu även muslimer, har väckt oro och rädsla. Det har fångats upp av författare och politiker som producerat en ström av likartade, panikartade och farliga idéer: de nya invandrarna skiljer sig från tidigare grupper, de vill inte integreras, i enlighet med sin religion vill de påtvinga oss sina åsikter, deras höga nativitet kommer göra oss till en minoritet i vårt eget land, de är lojala mot religionen men inte sina nya hemländer.

Lugnt och metodiskt granskar Saunders myterna om islam och muslimsk invandring. Med stöd av den senaste forskningen visar han att myterna antingen är falska eller kraftigt överdrivna.

Ola Wihlke