arbetsformedlingen Foto: Jessica Gow/Scanpix

 

Från och med september gäller nya regler för arbetslösa som får ersättning från a-kassan. En gång i månaden måste alla lämna in en aktivitetsrapport om vilka jobb de har sökt. I annat fall kan de bli av med ersättningen.

Om inte Arbetsförmedlingen får in aktivitetsrapporten i tid kommer ärendet att skickas till a-kassan direkt. Samma sak gäller om man låtit bli att söka ett jobb som anvisats av Arbetsförmedlingen eller inte kommit på ett inbokat möte med handläggaren.

Den nya ordningen innebär visserligen hårdare kontroller av arbetslösa, men mildare sanktioner för dem som bryter mot reglerna. I dag får en arbetslös som inte söker ett anvisat jobb från Arbetsförmedlingen en nedsättning på 25 procent av sin arbetslöshetsersättning i 40 dagar, vilket motsvarar tio heldagsersättningar. Efter den 1 september blir motsvarande sanktion fem dagars avstängning från a-kassan.

De nya reglerna innebär dessutom ett sanktionssystem i fem trappsteg. Första gången man bryter mot reglerna får man en skriftlig varning. Andra gång blir man av med ersättningen i en dag, tredje gången i fem dagar, fjärde gången i tio dagar. Helt avstängd från a-kassan blir man först efter femte synden. Då måste man börja på ny kula, det vill säga uppfylla arbetsvillkoren på nytt för att få ersättning igen.

Handläggarna på Arbetsförmedlingen och på a-kassorna arbetar just nu för fullt för att anpassa sina rutiner till de nya reglerna.

– Ambitionen är att upprätthålla en hög sökandeaktivitet, vilket innebär att det blir fler ärenden både för oss och för a-kassorna, säger Göran Åhman, projektledare på Arbetsförmedlingen.

Att informera drygt 400 000 arbetslösa om de nya reglerna är i sig en stor utmaning för a-kassorna, förklarar Katarina Mattsson, biträdande kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation.

– För a-kassorna betyder det här en stor mängd ökade ärenden och dessutom nya typer av ärenden.

A-kassorna har fått ett öronmärkt bidrag från regeringen och personalen får intensiv utbildning för att kunna hantera anstormningen av nya ärenden.

Att antalet ärenden på a-kassorna kommer att öka kraftigt är Katarina Mattsson helt övertygad om. En viktig anledning är att anmälningarna om aktivitetsrapporter kommer att ske automatiskt.

– De kommer att gå iväg från Arbetsförmedlingen till a-kassan elektroniskt, utan beslut eller bedömning från en handläggare.

I dag får personalen på a-kassorna en underrättelse från Arbetsförmedlingens handläggare och får ta ställning till ärendet. Efter den 1 september kommer personalen att få betydligt fler ärenden och sanktioner att ta ställning till.