Ett steg i rätt riktning. De flesta delar av näringslivet ser positivare på läget i juli än tidigare. Det gäller också hushållen. Så kan Konjunkturinstitutets (KI) julibarometer sammanfattas.

Hushållen har blivit mer positiva till både sin egen och landets ekonomi.

– Hushållen är det mest upplyftande i julibarometern. De har blivit mer positiva på alla våra frågeområden, säger Roger Knudsen, ansvarig för Konjunkturinstitutets barometer.

Hushållens syn på den svenska ekonomin i dag och ett år framåt har blivit mer optimistisk. De ser mer positivt på arbetslösheten. Risken att själv bli arbetslös bedöms ha minskat.

Under senhösten börjar återhämtningen på allvar i svensk ekonomi. I år växer ekonomin med blygsamma 1,5 procent förutspår KI. Nästa år ökar tillväxten till mer normala 2,5 procent. Den prognosen gjorde KI redan i juni och den står de fast vid.

– Vi ser inget revideringsbehov i dagsläget, säger Mats Dillén, chef för KI.

Barometern visar att svensk ekonomi är på väg upp men det går långsamt. Tillverkningsindustrin backade något i juli medan byggsektorn, detaljhandeln och privata tjänstenäringen steg. Industrin har minskat antalet anställda och det planerar den att fortsätta med.

Inom byggsektorn är det småhusbyggarna som är deppigast medan anläggningsbyggarna är mer positiva.

– Men förväntningarna är ljusare på sikt, säger Roger Knudsen, ansvarig för KI-barometern.

Drygt 40 procent av byggföretagen tror på bättre tider på ett års sikt, endast några få tror på en försämring.

Livsmedelshandeln är den stora ljusglimten. Däremot har det som kallas specialiserad butikshandel utvecklats sämre. Men både de och livsmedelshandeln har förväntningar på ökad försäljning under tredje kvartalet.

Bland landets bilförsäljare har läget stabiliserats efter en lång period med nedgång.

KI tror att Riksbanken höjer styrräntan först under andra halvåret 2015. KI håller fast vid sin prognos att regeringen valåret 2014 satsar 20 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Leif Petersen