Foto: Kommunal

Foto: Fredrik Sandin Carlson/Kommunal Bildbearbetning: Kommunal

Kommunals Anneli Nordström – bildmanipulerad till man – pryder den nya rapporten om lönediskriminering.

 

Vad kan en lågavlönad kvinna gör för att höja lönen? Det bästa tipset är att byta kön. Omslaget till Kommunals nya rapport om lönediskriminering pryds av en bild på Kommunals ordförande Annelie Nordström som man.

Ändra på Medlingsinstitutets uppdrag. Gör det möjligt att förena industrinormen för lönerna med insatser för att lyfta felavlönade kvinnor. Lågavlönade och kvinnodominerade avtalsrörelsen ska få mer än andra.

Det förslaget lyfter Kommunal fram på nytt i rapporten ”Byt lön: Dags för jämställda löner”. Omslaget pryds av en bild på Kommunals ordförande Annelie Nordström som man.

– Det absolut bästa tipset jag kan ge någon som vill höja sin lön är att vara en man. Det är sorgligt nog den enskilt största faktorn för lönesättning i Sverige år 2013, säger hon.

Kvinnor tjänar i genomsnitt 86 procent av vad män gör, om nu kvinnorna jobbar heltid. Det är inget nytt.

Den gängse förklaringen är att det här främst beror på att kvinnorna jobbar i lågavlönade yrken. En mindre del av löneskillnaden beror på kön. Det är den här mindre löneskillnaden som brukar räknas som problemet.

Kommunal köper inte den förklaringen utan drar slutsatsen att kvinnodominerade yrken är lönediskriminerade. Lönerna ska värderas upp i förhållande till den kunskap och det ansvar som yrket kräver.

Ett steg på vägen är skärpa reglerna för lönekartläggning. Enligt Kommunal behövs lönekartläggningar varje år. Det räcker inte med vart tredje år.

Föräldraförsäkringen ska tredelas. En tredjedel av dagarna ska öronmärkas åt pappan. Orsaken är att män drar ifrån kvinnor i löneligan i 30-årsåldern. Förklaringen är kvinnorna stannar hemma med barn i större utsträckning.

Dessutom upprepar Kommunal kravet på rätt till heltid i rapporten.