På tisdagen gick busstrejken in på sin sjunde dag och ännu ser ingen konkret lösning ut att vara i sikte. Kommunal och arbetsgivarorganisationen Bussarbetsgivarna fortsätter att föra ”resoneringssamtal”. Båda sidor är noga med att påpeka att det inte handlar om regelrätta förhandlingar.

– Vi sitter några stycken från oss och några stycken från Kommunals förhandlingsledning. Vi diskuterar alla de här sakerna som är anledningar till att vi inte kommer överens, säger Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson.

Hundratusentals pendlare i Stockholmsområdet, Södertälje, Umeå, Norrköping, Strängnäs, Halmstad och Västerås/Hallstahammar berörs av förarstrejken. Arbetsgivarsidan har heller inte varit sena med att framföra hur oskyldiga drabbas av stillastående bussar. Kommunals anhängare å andra sidan framhåller att bussförarnas nuvarande arbetsförhållanden innebär långa dagar med korta raster och ibland dubbla skift i rusningstrafik — vilket i förlängningen innebär en fara för trafikanternas säkerhet.

TT: Finns det planer på att ta in oberoende medlare?

– Nej, mig veterligen finns det inga sådana planer i nuläget, säger Kommunals pressekreterare Carin Larsson.