Ett nytt kollektivavtal för bussförarna verkar långt borta. Ännu i dag på förmiddagen har inga kontakter tagits mellan parterna eller med medlarna.

I stället kom Bussarbetsgivarnas tredje varsel om lockout i går eftermiddag. Precis som de tidigare omfattar det nya varslet enbart dem är uttagna i strejk och dem som blir sysslolösa till följd av konflikten.

– Vi är förvånade över att Kommunal väljer konflikt före förhandling. Sammanlagt har Kommunal trappat upp konflikten i tre steg och har ännu inte visat något intresse av en konstruktiv dialog, säger Peter Jeppsson, vd för Bussarbetsgivarna, i ett pressmeddelande.

På måndag startar den andra strejkvågen. Då utvidgas konflikten till Norrköping, Halmstad, Strängnäs samt Västerås och Hallstahammar. Även där blir det strejk och lockout. Spårvagnar i Norrköping, stadsbussarna i Halmstad och Strängnäs samt en del bussar i Västerås och Hallstahammar stoppas.

På lördag i nästa vecka tar Kommunal ut ytterligare 1 400 anställda i strejk. Då stoppas stora delar av busstrafik i Stockholm liksom flygbussarna i Göteborg och Malmö. Dessutom stoppas beställningstrafiken på Swebus, Nettbuss, Traveller Buss och Byberg&Nordins.
Sedan i går, torsdag, är det strejk och lockout i Stockholm, Södertälje och Umeå. Åtminstone 1 400 bussförare är i konflikt.