Foto: Radikal

Foto: Radikal

Klockan sex i morse slog turkisk polis till mot Taksimtorget i Istanbul med pansarvagnar, tårgas och vattenkanoner. Därmed har demonstranterna förlorat kontrollen över sitt viktigaste fäste som varit ockuperat i två veckor.

– Just nu pågår förhandlingar med polisen, vi kan tänka oss en fredlig uppgörelse om de lovar att inte gå in i Geziparken, säger en demonstrant som Arbetet talade med i Istanbul i går.

Geziparken ockuperades den 27 maj sedan regeringen beslutat att hugga ner träden och bygga upp ett köpcentrum där. Omkring 10 000 personer slår vakt om parken dag och natt. De flesta bor i tält.

Både polisen och demonstranterna kommunicerar via Twitter just nu. Polischefen lovar att inte röra tälten om demonstranterna drar sig tillbaka frivilligt från torget, medan demonstranterna vädjar till sina kompisar att inte kasta sten och bensinbomber mot polisen.

Taksimtorget i centrala Istanbul har stort symboliskt värde för både fackföreningsrörelsen och den politiska oppositionen. Det är här de största manifestationerna mot regeringen äger rum.

Den 1 maj 1977 besköts demonstranterna av prickskyttar från höghusen runt torget. En miljon människor flydde i panik. 37 demonstranter trampades ihjäl eller sköts till döds. Det är fortfarande outrett vilka som låg bakom massakern.

Sedan den dagen heter Taksim ”1 maj-torget” inom fackföreningsrörelsen. Varje år försöker regeringen hindra fackförbuden från att fira 1 maj på torget. I år var ursäkten att demonstranterna riskerade trilla ner i gropar eftersom det pågår ett byggprojekt vid infarten till torget. Under de senaste två veckorna har miljoner turkar vallfärdat till torget, ingen har trillat ner i någon grop.

På onsdag väntas premiärminister Tayyip Erdogan sätta sig ner med demonstranterna för att hitta en fredlig lösning.

– Annars kommer vi att tala med er på det språk som ni förstår bäst, hotar han demonstranterna.

Taksimtorget på måndagen.

Foto: Esref Okumus

Taksimtorget på måndagen.