Connoisseurs motordag på Steningen slott.

Foto: Leo Sellén

VINST ELLER LÖN? del 3. Connoisseur har sin årliga motordag på Steninge slott vid Mälaren. Tidningen för de allra rikaste har bjudit in sina läsare så att de kan provköra och kanske köpa en Maserati, en Jaguar – eller någon annan bil i miljonklassen.

Tidningens vd Susanne Ytterskog tar emot gästerna i slottsparken och visar dem till rätta. När vinsternas andel ökar, samtidigt som lönernas andel krymper, får de rikaste mer pengar att handla för.

På andra sidan slottet står bilarna uppställda, och nytt för i år är en försäljare av helikoptrar.

Susanne Ytterskog känner många av gästerna. De skrattar och kysser varandra på kinden. Hon berättar att det finns flera specialerbjudanden på bilar, och att det är världspremiär för en modell och Sverigepremiärer för tre. Efter dem som visat intresse för helikoptern ropar hon skrattande:

– Om ni köper den se till att den är miljövänlig. Tidigare har det varit miljöproblem med helikoptrarna.

Innan gästerna provkör bilarna väntar en gratisbuffé som dukats upp på en välklippt gräsmatta med utsikt över en glittrande vik av Mälaren. Till maten servas både vin och mineralvatten.

Stämningen är avspänd, glad och lite uppsluppen. Till det bidrar det fina vädret. Det är en av årets första riktigt varma dagar.

– Det här gillar jag, säger en kvinna med eftertryck.

Hon är klädd i kort klänning och kommer från Chokladfabrikens chokladprovning. Hon håller en man i handen och sätter kurs mot Maseratis bilar.

Två äldre damer i solglasögon skrattar och vill ha hjälp med att bli fotograferade fram för en röd Porsche. De är noga med att bilen ska synas ordentligt på bilden.

– Hittills i dag har vi 20 potentiella kunder. De har antecknat sig och vi kommer bjuda in dem till vårt center. Normalt brukar det leda till två eller tre sålda bilar, säger Carl Aspenberg, försäljnings- och marknadschef för Porsche i Sverige.

Han tycker att Connoisseurs motordag är ett både proffsigt och roligt sätt att marknadsföra lyxbilar.

Helikoptern står nere vid sjön. Den är svart och är sexsitsig. Försäljarna vill liksom inte veta av det där med miljöproblem. Förbränningen av bränsle är bättre än i en lastbil. Möjligen då att bullret kan vara störande.

– Den här lille rackaren kostar 1,5 miljoner euro, säger Anette Therén, market director hos Savback helicopters.

Hon berättar att det inte är så vanligt att helikoptrar används enbart för persontransporter i Sverige. Däremot kan man ju hyra ut den till olika ändamål som kalkning av sjöar, för att bekämpa skogsbränder och för att lyfta saker på plats i trång stadsmiljö. Och på det här eventet finns ju kapital och de som funderar på att köpa en helikopter för att tjäna pengar på den, förklarar hon.

Det är Jaguar som har världspremiär på en modell, en liten röd och öppen sportbil står framför slottet. Ett äldre par tittar närmare på bilen. Jag frågar mannen om han ska köpa den.

– Ja. Bara jag kan hitta en försäljare. En miljon femtiosex tusen kostar den.

– Jamen har du så mycket pengar? undrar jag.

– Inte jag, men frun.

Hon klappar sig på byxfickan och skrattar.

När jag berättar att jag är journalist ändras deras ton och inställning. De säger att det är en fin bil och det vore kul om man hade råd med en sådan.

Arbetet har tidigare berättat att vinstandelen ökar på löneandelens bekostnad. Det innebär att mer av företagens resultat går till vinst och mindre går till lön, en utveckling som har pågått sedan 1980.

Under den tiden har den mest välbeställda delen av befolkningen mer än dubblats sin del av inkomsterna. I den uträkningen finns kapitalinkomsterna med.

I början på 1980-talet fick den rikaste procenten drygt fyra procent av alla inkomster i Sverige. År 2011 la den rikaste hundradelen av svenskarna beslag på nio procent av de samlade lönerna och kapitalinkomsterna.

Det är forskarna Jesper Roine och Daniel Waldenström som har undersökt inkomstutvecklingen. De har även tittat på hur svenskarnas förmögenheter utvecklas.

I en studie som sträcker sig fram till och med 2006 kommer de fram till att den rikaste procenten äger åtminstone 32 procent av alla förmögenheter i Sverige. Och det är möjligt att de äger ännu mer, eftersom flera av de allra rikaste, som Ingvar Kamprad och familjen Rausing, har sina tillgångar utomlands. Forskarnas uppskattning är att de rikaste, med dem inräknade, äger 40 procent av svenskarnas samlade förmögenhet, vilket är en större koncentration än i USA där den rikaste procenten har knappt 35 procent av de privata förmögenheterna.

Nu är det inte längre möjligt att undersöka hur förmögenheten fördelas i Sverige. Förmögenhetsskatten är avskaffad och då finns det inte längre några uppgifter om vem som äger hur mycket.

Att en stor del av Sveriges rika lever i Stockholmsområdet är ändå säkert. Kring Norrmalmstorg och Kungsträdgården finns landets finanscentrum – och ett liv långt från LO-medlemmarnas vardag. Där är kontorshyrorna högst i landet. Och det är tätt mellan banker och exklusiva affärer.

I samma trappuppgång som investmentbanken JP Morgans kontor ligger den finansiella rådgivaren Peak Partners, som inte ansåg sig ha råd att betala avtalsenliga till de anställda på callcentret i Fränsta.

Bara några hundra meter bort ligger Bukowskis auktioner, där en förgylld bordspendyl säljs för 100 000 kronor. Några minuter senare ropar någon in en smörask i sten för 26 000 kronor.

– Utvecklingen är jättebra. Budgivningen är frisk och energisk. Det ser ut som folk i finanskrisens spår binder sina pengar i konst. Det gör att det finns bra konst på marknaden och den säljs till bra priser, säger Paulina Sokolow, presskontakt hos Bukowski.

Från Bukowskis ser man i stort sett över till inredningsbutiken Svenskt Tenn på andra sidan Nybroviken. För den LO-medlem som fått några månadslöner över finns snygga gardiner med omtag – blått mönster på vit bakgrund. De är nästan tre meter höga och kostar 47 833 kronor.
För den som lagt undan ytterligare lite finns ett fint skåp – visserligen inte så stort. Lådorna är 35 centimeter djupa, men det går nog att få ner nycklarna och några pocketböcker. Möbeln sägs vara influerat av asiatiska lackskåp och kostar 88 000 kronor.

Arbetets artikelserie handlar om att vinstandelen ökar på löneandelen bekostnad. Och det handlar om fördelning av produktionens resultat. Utvecklingen gör de rika rikare och vidgar klyftorna i samhället.

På Handelshögskolan i Stockholm utbildas många av framtidens företagsledare. Där handlar vare sig diskussionerna eller undervisningen särskilt mycket om lön, vinst och vinstandelar, enligt studenterna Jakob Rudberg och Maria Bäckman Berg.

– När vi träffar arbetsgivare pratar vi i första hand inte om lön utan om vilket liv vi kan leva, hur stor personlig utveckling som finns i jobbet och möjligheter till familjeliv, säger Jakob Rudberg, som är studentkårens ordförande.

– I ett jobb är det viktigt att kunna ha balans i livet, säger Maria Bäckman Berg, som är ordförande för kårens näringslivsutskott.

I första hand tänker de på sig själv som anställda i framtiden – och så småningom kanske de kan jobba sig upp i ett företag och få ledande befattningar.

De säger att utbildningen i stor utsträckning handlar om personlig utveckling och att hitta det som kan inspirera och motivera dem i framtida jobb. Maria Bäckman Berg njuter av att arbeta med företag och att ordna möten mellan dem och studenter för att utveckla kontakter och idéer. Jakob Rudberg är intresserad av ledarskap och management.

De berättar att investmentbanker och konsultverksamhet är populärt bland studenterna och att intresset är växande för entreprenörskap och detaljhandel.

På Steninge slott berättar Connoisseurs vd Susanne Ytterskog att motordagen är en växande tillställning, som är populär både bland tidningens läsare och bilförsäljarna. Hon har ingen ordentlig statistik, men berättar att förra året – när det spöregnade och var kallt och betydligt färre besökare – sålde Volkswagen 25 bilar, Jaguar och Mercedes sålde väl två eller tre bilar vardera.

– Men vi håller inte bara på med lyx och flärd, utan vi lyfter fram välgörenhet i varje nummer av tidningen, säger hon.

Och berättar att Connoisseur har skrivit om både FN, Röda Korset och Barncancerfonden.

– Genom våra läsare kan de få stora donationer så att de slipper springa så mycket för att få in pengar.

– Det är väl runt tusen besökare här i dag och ­omkring 50 bilar som visas upp, säger ­tidningen Connoisseurs vd Susanne Ytterskog.

Foto: Leo Sellén

– Det är väl runt tusen besökare här i dag och ­omkring 50 bilar som visas upp, säger ­tidningen Connoisseurs vd Susanne Ytterskog.

 

Helikopterförsäljaren Savback var ett nytt inslag på Steninge slott.

Foto: Leo Sellén

Helikopterförsäljaren Savback var ett nytt inslag på Steninge slott.

 

Foto: Leo Sellén

Foto: Leo Sellén

Besökarna på motordagen får en ordentlig buffé innan de provkör Aston Martin, Maserati och elbilen Tesla.

Connoisseur

Tidningen Connoisseur är gratis för dem som har en deklarerad inkomst högre än 1,2 miljoner kronor. Genomsnittsförtjänsten bland tidningens läsare är nästan 2,3 miljoner kronor per år. Susanne Ytterskog säger att tidningen bara går till dem som betalar skatt för sin inkomst. Hon tycker det är viktigt att bidra till samhället.

Tidningens hemsida berättar för annonsörer om läsarna. Det framgår att nästan hälften bor i Stockholm. Så gott som 70 procent har två eller fler bilar. Läsarna har i genomsnitt 4,4 klockor var och var femte läsare av tidningen har värdepapper för mellan 5 och 10 miljoner kronor.