Foto: Koop-Is

Foto: Koop-Is

Ikeaanställda i Bursa, Turkiet, demonstrerade utanför varuhuset nyligen. De kräver stopp för repressalierna mot fackligt anslutna.

 

800 kronor om du lämnar facket eller spionerar på arbets­kamrater som går i fackliga tankar. Ikea i Turkiet skyr inga medel för att hind­ra facket, hävdar den internationella fackorganisationen UNI Global.

I tisdags samlades ett 40-tal fackliga företrädare från Ikeas varuhus runtom i världen i Stockholm. Högst upp på dagordningen stod grova trakasserier mot Ikea-anställda i Turkiet. Men ingen av dem var med på mötet trots att de var inbjudna.

– Ingen vågade, de vet att det skulle kosta dem jobbet, säger Deniz Akdogan från turkiska facket Koop-Is, motsvarigheten till svenska Handels.

Därför får han företräda de turkiska arbetarna i Stockholm.

– Jag har i stället spelat upp en videofilm där våra medlemmar på Ikea anonymt berättar vad de varit med om.

Trakasserierna dokumenteras även i en undersökning som den amerikanske arbetsrättsprofessorn John Logan gjort på uppdrag av UNI Global. Undersökningen bygger på intervjuer med ett stort antal anställda, både organiserade och oorganiserade, på samtliga Ikea-varuhus i Turkiet.

Den visar bland annat att minst tio anställda fått sparken på grund av sitt medlemskap i Koop-Is. I fem av fallen har turkiska Arbetsdomstolen fällt Ikea. Men enligt turkiska lagar kan arbetsgivaren ändå köpa ut dem för några månadslöner. Drygt 90 anställda av totalt 2 000 har tvingats lämna facket genom mutor eller hot om uppsägning.

Anställda som står på sig och stannar kvar i facket utsätts för en systematisk bestraffning genom omplaceringar till sämre betalda arbeten, uteblivna lönehöjningar och sociala förmåner.

I ett av varuhusen i Istanbul har arbetsgivaren hyrt in en konsult enbart för att luska fram vilka som gått med i facket. Det gör han genom regelrätta förhör där anställda erbjuds 200 lira (runt 800 kronor) om de lämnar facket, och hotas med lägre lön och sämre arbetsuppgifter om de inte gör det.

– Vi har flera fall där icke medlemmar ”sagt upp” sitt medlemskap för att ta del av mutan på 200 lira, säger Deniz Akdogan.

Ikea kör med dubbla budskap, hävdar arbetsrättsprofessorn John Logan. I länder där facket har en stark rättslig ställning respekteras arbetarnas rättigheter fullt ut. I länder med svag arbetsrätt är man mindre positiv till facket. Men i Turkiet agerar möbeljätten tvärtemot sin uppförandekod och bryter mot både turkisk och internationell lag.

Fuat Atalay, som är vd för holdingbolaget Mapa Mobilya som i sin tur är franschisetagare till Ikea i Turkiet, vill inte ställa upp på en intervju. Hans sekreterare hänvisar till marknadschefen som inte heller vill svara på några frågor. Däremot mejlar hon över ett skriftligt uttalande där företagsledningen avfärdar samtliga anklagelser. Företaget påpekar att arbetsförhållandena på samtliga varuhus har inspekterats av turkiska myndigheter som inte haft några anmärkningar.

Thomas Bergström, vd för Inter Ikea, som är möbeljättens internationella franchisegivare, vill inte heller kommentera anklagelserna. Eftersom ord står mot ord vill Inter Ikea skaffa sig en egen bild om konflikten mellan facket och turkiska Ikea som pågått i tre år, skriver han i ett mejl.

– Vi ska gå till botten med frågan genom en oberoende granskning som ska utföras av konsultföretaget PWC.

Men Deniz Akdogan är inte nöjd med det svaret.

– Samma principer som gäller på Ikea i Stockholm ska också gälla på Ikea i Istanbul, där ingenting verkar vara omöjligt.