– Jalla, jalla, jobb åt alla!
Karl-Petter Thorwaldsson drog igång talkören som skallade över Norra Bantorget i dag när han höll sitt första förstamajtal som LO-ordförande. Han krävde storsatsningar på 70 miljarder kronor för att skapa 100 000 jobb.

Foto: Henrik Montgomery

Foto: Henrik Montgomery

– Det är inte bara borgerligt, det är också korkat att dra ner på antalet högskoleplatser när så många unga går arbetslösa, sa han tidigare på dagen i sitt tal i Tornparken i Sundbyberg.

Han raljerade, med visst allvar, över att Sverige, som han hävdar, har en sämre utveckling på arbetsmarknaden än Rumänien och att Sverige är sämst i klassen i Norden.

Eftersom regeringen verkar nöjd med stigande arbetslöshet de kommande åren, de gör ju inget för att minska den hävdade Thorwaldsson, måste någon ”våga riva av plåstret” för att slå in på en ny ekonomisk politik.

– Vi lägger ett jätteradikalt förslag, sa Thorwaldsson om 70-miljarderspaketet som, utsträckt över fem år, kan bidra till att skapa 100 000 jobb enligt LO.

– Den borgerliga regeringens politik har kraschlandat, sa Thorwaldsson inför den några hundra personer stora publiken i solskenet.

– Det är inte otur, det är borgerlig politik, sa LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson några timmar senare inför tusentals åhörare på Norra Bantorget i Stockholm och tryckte, som tidigare i Sundbyberg, på för LO-paketet med förslag om satsningar på 70 miljarder på fem år för att få ner arbetslösheten.

Han påminde om den socialdemokratiska kongressens stöd för att till 2020 satsa på att få ner arbetslösheten i Sverige till den lägsta i Europa.

– Vi ska inte konkurrera med de sämsta, sa Thorwaldsson och manade snart Bantorget till att i talkör ropa:

– Jalla, jalla, jobb åt alla!

Redan före sina två förstamajtal beskrev Karl-Petter Thorwaldsson LO-paketet på en pressträff:

Av de 70 miljarderna vill LO lägga 30 på ökade anslag till kommuner och landsting, 15 på bostadsinvesteringar, 15 på infrastruktur (som att göra klart med motorväg från Stockholm till Göteborg) och 15 miljarder på högre a-kassa, barnbidrag och sjukförsäkring.

Paketet kan, hävdar LO, ge 100 000 jobb.

– Det är ingen chansning, det är en offensiv satsning för att få ner arbetslösheten, sa Thorwaldsson till de samlade medierna.

Enligt förslaget betalar sig över hälften, 60 procent, självt eftersom konsumtionen kommer att öka. Resten behöver staten låna till.

– Av höjd a-kassa och höjda barnbidrag går varenda spänn tillbaka. Barnfamiljerna spenderar dem och de arbetslösa, som bara har 50 procent i ersättning nu, har inte råd att spara, sa Thorwaldsson.