Kommunal varslar om strejk för anställda i 100 kommuner, landsting och ett antal företag inom arbetsgivarorganisationen Pacta. Varslet träder i kraft på måndag om två veckor, den 29 april. Knappt 9 000 anställda berörs.

Dessutom varslar Kommunal om blockad mot nyanställningar i samtliga kommuner och landsting samt vissa företag inom Pacta.

Striden om lönerna har utlöst varslet. Kommunal kräver 1740 kronor mer på tre år. Arbetsgivarna ser industrins avtal som norm. Det innebär 6,8 procent och därmed lägre löneökningar för Kommunals medlemmar.

– För att skillnaden mellan industriarbetaren och undersköterskan inte ska öka ytterligare så måste löneökningarna ske i kronor och inte i procent. Det är inte procent utan kronor du köper mat för, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Konflikten gäller också arbetsvillkoren. Allt sämre arbetsvillkor med tuffa arbetstider, obetalda håltimmar och låga löner ger inte de grundförutsättningar som behövs för att göra omvårdnadsjobben till attraktiva yrken. Kommunal varnar för att vårdyrkena håller på att förvandlas till genomgångsjobb med låg status.

– Vi gör detta för att de äldre, de funktionshindrade och barnen ska få den professionella omsorg de har rätt till, nu och i framtiden. Vi vet att personalens villkor och verksamhets kvalitet hör mycket nära samman, säger Annelie Nordström i en kommentar.

Ingela Gardner Sundström, ordförande i förhandlingsdelegation på Sveriges Kommuner och Landsting, säger i ett pressmeddelande:

– Det är förstås olyckligt att vi inte nått ett avtal och att Kommunal väljer att varsla för konflikt. Ingen tjänar på detta.

SKL avvaktar nu att Medlingsinstitutet ska utse medlare och håller en låg profil. SKL tänker inte ge några ytterligare kommentarer.

Här blir det konflikt

Kommuner: Stockholm, Solna, Västerås, Norrköping, Mölndal, Umeå, Gävle, Sundsvall, Karlstad, Karlskoga, Borås, Trollhättan, Uddevalla, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Örebro, Östersund, Växjö, Kalmar, Jönköping, Södertälje, Skellefteå, Lund, Landskrona, Luleå, Eskilstuna, Nyköping, Borlänge och Boden.

Alingsås, Askersund, Avesta, Bjuv, Bräcke, Dals Ed, Dorotea, Enköping, Eslöv, Fagersta, Falkenberg, Falköping, Forshaga, Gislaved, Grums, Gullspång, Hallsberg, Hammarö, Haninge, Heby, Hjo, Hofors, Hudiksvall, Håbo, Härjedalen, Härryda, Hässleholm, Högsby, Jokkmokk, Kalix, Karlshamn, Kiruna, Knivsta, Kristinehamn, Krokom, Kumla, Kungälv, Kävlinge, Köping, Linköping, Ljusdal, Ludvika, Lycksele, Mark, Motala, Nordanstig, Ockelbo, Piteå, Sala, Salem, Sandviken, Sigtuna, Skövde, Storfors, Storuman, Strömsund, Söderhamn, Tibro, Timrå, Tingsryd, Torsby, Tranemo, Trelleborg, Vindeln, Vännäs, Värnamo, Åre, Åsele, Älvkarleby, Ängelholm och Östhammar.

Landsting: Blekinge, Jämtland, Västernorrland, Dalarna, Norrbotten, region Skåne, region Halland, Kalmar län, Kronoberg, region Västra Götaland, Västerbotten, Örebro län, Sörmland och Östergötland.

Pactaföretag: Medicarrier, ST Ögonsjukhus, Storumans kommun (Umluspens Fastighets AB)
Hässleholms teknik AB och Höörs Fastighets AB