LO:s internationella enhet får en ny chef. I måndags blev det klart att Loa Brynjulfsdóttir tar över efter att Lise-Lotte Lenberg går i pension.

Loa Brynjulfsdottir. Foto: Robin Haldert

– Men det dröjer ett tag. Jag börjar först den 1 september, säger Loa Brynjulfsdóttir.

Hur och om hon vill ändra inriktningen på den internationella enhetens arbete vill hon inte gå in på ännu.

– Jag har så klart idéer om vilka förändringar jag vill göra. Jag vill dock inte säga något innan jag har pratat med alla medarbetare och alla samarbetspartner och satt mig in mer i organisationen.

I dag är Loa Brynjulfsdóttir generalsekreterare för Nordens fackliga samorganisation (NFS) som hon lett i cirka två år.

Vem som kommer att efterträda henne på NFS är än så länge oklart.

Presidiet som har till uppgift att utse en kandidat ska ha ett möte nästa vecka för att diskutera efterträdarens kravprofil.

Om två veckor håller NFS:s styrelse möte på Grönland, men det är långt ifrån säkert att det finns någon kandidat till posten som generalsekreterare redan då.

Loa Brynjulfsdóttir säger att det ska bli spännande att ta över som chef på LO:s internationella avdelning.

– Framför allt är det bredden i jobbet som jag tycker ska bli kul. Att det handlar om så många områden – och spänner från de nordiska, europeiska och globala fackliga frågor.

– Dessutom blir de internationella frågorna allt viktigare eftersom vi påverkas så mycket av vad som händer i andra länder.

Loa Brynjulfsdóttir är född i Island, uppväxt i Norge och har pluggat statsvetenskap i Uppsala. Jobbat i de flesta nordiska länderna och för Efta i Bryssel.