Det stora industrifacket Unite driver på för en politisk generalstrejk i Storbritannien. Förbundet får stöd av de offentliganställdas fack och i slutet av april ska brittiska LO ta upp frågan.

Planerna på en 24-timmars brittisk generalstrejk blir allt mer konkreta.

I veckan lämnade det starkaste industriförbundet Unite in ett detaljerat förslag till brittiska LO (TUC) om hur de vill att en strejk ska genomföras.

Det offentliganställdas fackförbund, Unison, har ställt sig positivt.

– Vi är också beredda att gå ut i generalstrejk, säger Mary Maguire på Unison, som har 1,3 miljoner medlemmar, till Arbetet.

En samordnad storstrejk mellan förbund inom både privat och offentlig sektor skulle bli den första i modern tid.

Förra gången det skedde var i maj 1926, enligt tidningen The Independent. Då gick 1,7 miljoner britter från sina arbeten under nio dagar. De protesterade mot att gruvarbetarna skulle tvingas jobba längre och samtidigt få sin lön sänkt.

Diskussionerna om en generalstrejk togs redan upp i september förra året. Då lanserade industriförbundet Unite, som har 1,4 miljoner medlemmar, strejkplanerna under en TUC-kongress.

– En politisk strejk skulle vara en milstolpe i vår historia. Den skulle stärka oss och leda till att vi får en viktigare roll i samhällsutvecklingen, sa Unites ledare Len McCluskey, enligt The Independent.

Trots att många inom facket är kritiska till de tuffa sparprogram som den konservativa regeringen infört så har förslaget tagits emot med blandade känslor.

Vissa anser att en stor konflikt på arbetsmarknaden skulle kunna skada Ed Miliband, Labours partiledare, som försöker distansera sig från de mer militanta delarna inom facket. Labour har varit tydligt med att partiet inte vill ha en generalstrejk.

En fråga som diskuterats är också de juridiska möjligheterna att gå ut i konflikt.

Mary Maguire säger att de brittiska strejklagarna är tuffa och att det är oklart om det går att organisera en laglig konflikt.

Unison ställer också kravet att en strejk ska ske inom ramen för en långsiktig kampanj där målet är att skapa tryggare och högre avlönande jobb. Den stora frågan för förbunden blir därmed ifall de kan enas om hur en sådan kampanj ska bedrivas.

Den 24 april håller centralorganisationen TUC styrelsemöte där strejkförslaget ska diskuteras.