Det började redan 1959 med att musikforskaren Alan Lomax åkte till staden Como i Panola County, Mississippi för att dokumentera traktens musiktraditioner. Så långt senare som 2005 reste inspelningsteknikern Michael Reilly efter och spelade in samlingsskivan Como Now. Ur Reillys inspelningar, gjorda i Mt. Mariah Church, har det nu också kommit ett separat album med gospelsångtrion The Como Mamas. Fast Ester Mae Smith samt systrarna Angela Taylor och Della Daniels har egentligen inget artistnamn. De ”bara” sjunger och det har de gjort sen de var sååå små. Sångerna framförs a cappella. Ester är försångerska med sin råa, barska röst medan Angela och Della kompletterar med ljusare röster: lägger till stämmor, upprepar en rad, ropar till. Så exakt på rytmen att de får till svänget något otroligt. Svart amerikansk gospel eller religiös rhythm & blues. Det låter så: som om grunden till USA:s alla soul- och R&B-grupper återfinns i Como, Mississippi.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Get An Understanding

Artister: The Como Mamas
Skivmärke: Daptone

Albumet Get An Understanding med The Como Mamas finns på Spotify.

Det föregående samlingsalbumet Como Now – The Voices of Panola Co, Mississippi med Michael Reillys inspelningar har inte kommit på Spotify. Kortare smakprov från albumet kan höras på skivmärket Daptones hemsida.

På YouTube finns en musikvideo där Como Mamas presenteras.
På YouTube finns också en musikvideo som knyter ihop Alan Lomax inspelningar från 1959 med både Como Mamas och dagens hiphop från Como, Mississippi.

Se och hör en video där Como Mamas pratar om sin musikaliska bakgrund och sjunger ”I Know It Was The Blood” rakt upp och ner i vardagsrummet. Även detta på YouTube.
På YouTube kan man också se och höra en live-inspelning från en konsert med Como Mamas.

Avsluta gärna med att lyssna på albumet Fred McDowell: The Alan Lomax Recordings med inspelningar som Lomax gjorde 1959 med McDowell i Panola County, Mississippi. Finns på Spotify.