På nya albumet Jama ko har Bassekou Kouyate & Ngoni ba blivit en familjeorkester. Nu ingår både sångerskan Amy Sacko, hustru till Bassekou Kouyate, och sönerna Moustafa och Mamadou. Pappa och barnen spelar ngoni – ett traditionellt stränginstrument som kan vara en ur-banjo. Men att flera ngonis spelar ihop ingår inte i musiktraditionen utan Ngoni ba-orkestern är modern och traditionell på samma gång. Historien, nu- och framtiden samspelar. Albumet gjordes i mars 2012 och blev politiskt av en händelse. Repetitioner i vardagsrummet hos familjen Kouyate-Sacko i Bamako, Mali och sen skulle musikerna ta sig till studion. De hamnade mitt i militärkuppen. Låten ”Ne me fatigue pas” är en reaktion på militärens maktövertagande. Bassekou Kouyate pluggar in ngoni-banjon i förstärkaren: röjer, larmar, vräker genom wah wah-pedalen. I titelspåret skildras den vänskap mellan kristna, muslimer och animister som funnits/finns i Mali.

Bengt Eriksson

 

Veckans CD

Jama ko

Artist: Bassekou Kouyate & Ngoni ba
Skivmärke: Out Here

Nya albumet Jama ko med Bassekou Kouyate & Ngoni ba finns på Spotify. I ett av spåren, ”Poye 2”, medverkar bluesångaren/gitarristen Taj Mahal.
Hör också det föregående albumet, I Speak Fula. Även detta på Spotify.
Bassekou Kouyate har tidigare gjort ett helt album, Kulanjan, i samarbete med Taj Mahal. Också detta afro-amerikanska möte över Atlanten kan höras på Spotify.

Se och hör musikvideon med titelspåret ”Jama ko” till nya albumet på YouTube. Som en ton- och bildsättning av staden Bamako.
Se och hör Bassekou Kouyate & Ngoni ba spela och sjunga live på brittisk TV i januari 2013.
På YouTube finns också en live-inspelning med Bassekou Kouyate och Amy Sacko som duo.
Det går att se och höra många live-inspelningar med Bassekou Kouyate & Ngoni ba på YouTube. Det här är en av de bästa, på scen i London för ett par år sen.