Det var 1983. Jag skulle intervjua Mauro Scocco och vi möttes på Normalmstorg. Han tittade och sa: ”Vi har likadana skjortor.” Och? Ja, inte borde Mauro – som enligt mediamyten var så glamorös och lyxig, en annan ”lustans lakej” – köpa en skjorta på Åhléns för 39:90!  Men redan då tyckte jag att man kunde höra att han skulle bli det han blev: en av Sveriges främsta popkompositörer. En sångpoet som framför vuxenpop. En svensk ”torch singer” som tolkar manlig ensamhet och smärta. (Patetiskt, för den som vill. Ärligt och sant, för oss andra.) Och även, oftare än ni tror, en samhällskommentator. Inte minst kan få kompositörer åstadkomma så vackra melodier. Som med Dylan: ibland framträder skönheten först när melodierna tolkas av andra. Som på hyllningsalbumet till Mauro Scocco 50. Hans låtar är både diffusa och distinkta: en melodi kan framföras i vilken genre som helst utan att karaktären försvinner.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Kom ut ikväll! Mauro Scocco 50 (en hyllning)

Medverkande: Bo Kaspers orkester, Plura, Peter LeMarc, Anna Järvinen, Tomas Andersson Wij, Eva Dahlgren, Moneybrother & Elin Ruth, Petra Marklund, Johan Kinde, Sarah Dawn Finer, Sophie Zelmani, Magnus Lindberg & Basse Wickman m fl.
Skivmärke: EMI

Hyllningsalbumet Kom ut ikväll! Mauro Scocco 50 (en hyllning) finns på Spotify. Hör så olika genrer som Scoccos melodier placeras i – från Eva Dahlgrens visballadtolkning av ”Till dom ensamma” till duon Magnus Lindberg/Basse Wickman som får ”Försent” att låta som The Byrds.

Kanske vill nån höra och jämföra med Mauro Scoccos egna tolkningar av samma låtar? Det ville i alla fall jag, så jag satte ihop en Spotify-lista med originalen. (Några låtar saknas för att de inte finns på Spotify.)

När man följt en kompositör/artist från starten så har man ju alltid egna favoritlåtar som man också – ja, hellre – velat höra på en hyllningsskiva. Så jag satte dessutom ihop en Spotifylista med några av mina ”saknade” Scocco-favoriter. Hör alla genrer han själv placerat låtarna i: (synt)pop, västkust- och annan rock, soul, country och lite jazz också. Och missa inte ”Du gamla du fria” – hans mest politiska låt.

Om någon föredrar Mauro Scoccos ”eget urval” så finns också dubbelsamlingen La Dolce Vita (Det bästa 1983-2003) på Spotify.

Musikvideon med låten ”Till dom ensamma” – en av hans bästa – kan man se och höra på YouTube.
En live-inspelning från Gröna Lunds teater 2007, där  Mauro Scocco sjunger ”Sex fot under” till akustisk gitarr, finns också på YouTube.

På Mauro Scoccos hemsida finns ännu fler videor, live-inspelningar och TV-inslag (från 80-talet och framåt), diskografi, låttexter m m.