Foto: Jonas Ekströmer

 

Nu har polisen kunnat höra den 22-åriga tågstäderskan som skadades svårt när ett skenande tåg kraschade in i ett trevåningshus i Saltsjöbaden.

Efter förhören är brottsmisstanken vållande till kroppsskada genom arbetsmiljöbrott. Den fortsatta utredningen får visa om Arriva eller SL (Storstockholms Lokaltrafik) är ansvarigt.

– Kvinnan är på bättringsvägen och har kunnat lämna sjukhuset. Vi har haft en del förhör med henne. Vad som har kommit fram i förhören vill jag inte kommentera under pågående förundersökning, säger kommissarie Lars Byström på länskriminalen i Stockholm.

Klockan var 02.32 natten till den 15 januari när ett pendeltåg löpte amok, forcerade en stoppbock och kraschade in i ett flerfamiljshus. Både Arriva och SL påstod att kvinna hade stulit tåget.

Sedan dess har både SL och Arriva fått krypa till korset och medge att påståendet var fel. Nu riktas i stället misstankarna mot SL och Arriva.

Även polisen påstod till en början att städerskan hade stulit och kraschat tåget. Nu har vice chefsåklagare Kay Engfeldt vid riksenheten för polismål inlett en förundersökning om förtal. Ingen enskild polisman har delgivits misstanke om brott.

Tågkraschen utreds även av Statens haverikommission och Arbetsmiljöverket. Haverikommissionens rapport lär inte bli klar förrän tidigast i slutet av året.

Seko överväger att stämma Arriva för förtal av tågstäderskan, men förbundet fattar inget beslut förrän utredningarna är klara.