Ute i kylan. Huvudskyddsombudet Reza Forghani (till vänster) på ett fackmöte för ett par veckor sedan. De höll till utomhus. Företaget lät dem inte använda personalmatsalen. Foto: JESSICA GOW

Andra ronden om framtiden för de tre varnade busschaufförerna på Arriva avslutades tidigare i dag, torsdag. Men det återstår alltjämt att se om de får sparken eller inte.

Det kommer Arriva att meddela Kommunal i morgon, fredag, eller i början på nästa vecka, enligt kommunikationschefen Tomas Hedenius.

Från början var sju chaufförer varnade. Den första förhandlingsomgången i tisdags slutade med att fyra chaufförer blev av med sina varningar. Tre chaufförer återstår. En av dem är huvudskyddsombudet Reza Forghani, som varnats två gånger om.

Det är ingen vild gissning att den här historien kommer att sluta i Arbetsdomstolen om bussförarna, eller någon av bussförarna, sägs upp.

Samtidigt är det uppenbart att Arriva gärna vill bli av Reza Forghani som huvudskyddsombud. För en vecka sedan krävde företaget att Kommunal ska avsätta honom från sitt fackliga uppdrag. Kommunal kontrade med att anklaga Arriva för att kränka föreningsfriheten och huvudskyddsombudet.

Arrivas enda möjlighet att bli av med ett besvärligt huvudskyddsombud verkar vara att ge honom sparken. Det skulle å andra sidan inte direkt höja den redan dåliga stämningen bland busschaufförerna i Råsta och företaget kan knappast välja en sämre tidpunkt att reta upp dem.

Efter flera veckor av busskaos i norra Storstockholm är Arriva under hård press både från Storstockholms Lokaltrafik (SL) och resenärerna. På måndag är det sanningens minut. Då ska bussarna gå enligt tidtabell.

Bussförarna i Råsta får sympatibevis från andra fackklubbar. Kommunals trafiksektion i Göteborg, Sekos tunnelbaneklubb i Stockholm och trafikpersonalen vid Gamla Uppsala Buss har uttalat stöd för busschaufförerna.

Sekos tunnelbaneklubb skriver:

– Vi kräver att Arriva drar tillbaka alla hot och lyssnar på vad huvudskyddsombudet har att säga samt agerar utifrån vad som står i arbetsmiljölagen. Vi kräver också att Kommunal ska stödja sina förtroendevalda fullt ut och göra allt för att förbättra den ohållbara situationen för de anställda vid Råstagaraget.

Första ronden i förhandlingarna slutade med att fyra chaufförer blev av med sina varningar i tisdags. Huvudskyddsombudet Reza Forghani och ytterligare två chaufförer riskerar fortfarande att bli uppsagda.