Någon torrsimmar på golvet i full dykutrustning, en annan dansar endast iförd kalsonger och gasmask, en tredje hoppar hopprep med solglasögon. Allt orkestrerat av en brandmansklädd apa sittandes upp på ett brandbilstak. Nätfenomenet Harlem shake har tagit sig till en brandstation i Borås.

 

Hur kom brandmännen på idén till det här?

– De fick inspiration från nätet där de såg andra Harlem shake-filmer där man samlade in pengar. Bland andra finns det brandmän från USA som samlar in pengar till sin cancerfond. Killarna kände att det kunde vara en kul grej, säger Caroline Olausson, informatör på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Vad var syftet?

– Meningen var att uppmärksamma Röda slangen, en insamling för brandmän som drabbas av cancer. Det är en symbol, som Rosa bandet. Det är flera räddningstjänster som uppmärksammat Röda slangen på olika sätt.

Hur har reaktionerna varit?

– De har varit övervägande positiva, de flesta tycker att det är en kul grej som vi gör för en bra sak. Killarna var inte beredda på att det skulle få en sådan spridning, de är överväldigade.

Harlem Shake

Harlem shake-trenden startade i Australien och klippen är runt en halv minut långa. De börjar med att en person dansar medan ett antal personer runt om är oberörda. Några sekunder senare förbyts scenen och alla deltar på ett eller annat vis. Bland klippen på Youtube kan man bland annat se delar av det norska försvaret, kontorsanställda och pensionärer utföra dansen.