Foto: Hotell- och restaurangfacket

Utbildning i hur man kan hantera drogpåverkade gäster, förebygger hot och rena våldshandlingar samt hur en krishantering kan se ut. Det kan du nu få via en ny sajt, sakervardag.nu. Sidan har lanserats för att stötta anställda i hotell- och restaurangbranschen i deras arbete.

Hur vanligt är våld och hot om våld på era medlemmars arbetsplatser?

– Det finns inget statistiskt säkerställt, men olika grader av hot är vanligt framförallt i barer, på restauranger och kasinon. Även städare på hotell är en utsatt grupp, säger Therese Guovelin, vice ordförande i Hotell- och restaurangfacket (HRF).

Hur går utbildningen till?

– Den är interaktiv, uppbyggd i tre delar, och tar ungefär två timmar. Den är riktad till våra medlemmar, men även chefer och skyddsombud. Den som gjort utbildningen kan skriva ut ett diplom. Sen kan man gå tillbaka och repetera om man behöver stöd i någon specifik situation.

Vad vill ni uppnå med sajten?

– Den tidigare utbildningen, battrevardag.nu, är det runt 10 000 som genomgått. Nu hoppas vi på det dubbla. Arbetsgivare borde sätta sig ner med sina anställda och göra det här i grupp. Vår önskan är att utbildningen ska vara lika självklar som brandövningar på jobbet.

Har du några egna erfarenheter?

– Absolut, jag jobbade själv tolv år som servitris. Jag kan intyga att man råkar ut för hot och tidigt får lära sig att avstyra dem. Men i de allra flesta fall är gästerna glada och trevliga.

Fotnot: Sajten sakervardag.nu är en fortsättning på battrevardag.nu. Där ligger fokus på lagstifning samt ansvar kring arbetsmiljöfrågor. Bägge två är resultatet av ett samarbete mellan HRF, Visita, Unionen samt utbildnings- och arbetsmiljöorganet Prevent.