Ni såg väl När rocken kom till Sveg på TV? Dokumentären om ungdomarna från Sveg (i Härjedalen eller Jämtland, beroende på om man ser till landskapet eller länet) som träffades, började spela och sjunga. En så fantastisk film för att den är gjord på största allvar – som om det som hände där uppe, där långt borta var livsviktigt. Och det var det ju: ungdomarna förändrades för livet. Om ni missade TV-visningen så kolla in filmen när den nu kommit på DVD. Det finns också en bok och en CD med samma titel. Skivan är en återträff i inspelningsstudion med gänget från Sveg. Egna låtar men annars samma gamla rock´n´roll med vissa inslag av pop och country. Varför har 50-talsrock blivit en slags folkmusik för svensk landsbygd? Tål att funderas på… Några namn: rocksångaren Kingen, dragspelsrockaren Roland Cedermark, dansbandskompositören Åke Hallgren och countrysångaren Ewert Ljusberg. Samt, inte minst, Gry Sol Karlsson, en ung, lovande sångerska.

Bengt Eriksson

Veckans CD

När rocken kom till Sveg

Artister: Kingen, Roland Cedermark, Åke Hallgren, Gry Sol Karlsson, Ewert Ljusberg, Johnny Tudor m fl
Skivmärke: Black Cat Songs

 

Albumet När rocken kom till Sveg finns på Spotify.
På Spotify finns också albumet Ride with Me med Kingen – den i gänget från Sveg som blivit mest känd som rocksångare.

På YouTube kan man se en stämningsfull trailer för dokumentärfilmen När rocken kom till Sveg.
På YouTube finns dessutom ett klipp från Ewert Ljusbergs insjungning av låten ”Wonderwoman” till filmen/albumet. Som någon kommenterat: ”Den mannen skulle prova att sjunga Johnny Cash!”
På YouTube kan man också se och höra en live-inspelning med Kingen från en konsert 2012, då han öppnade för Status Quo.

Se och hör dragspelaren Roland Cedermark spela rock´n´roll (eller om det är blues, jazz eller zydeco) i Åparken, Tyringe 2012. Även detta på YouTube.

Så ska ni inte heller missa att se och höra den här hemmahosmigsjälv-inspelningen med sångerskan Gry Sol Karlsson när hon kompar sig på ukulele i den egna låten ”Sad Eventually”.

Äh, jag måste tipsa på ett klipp till, ännu en hemmahosmigsjälv-inspelning på YouTube, med Gry Sol Karlsson, sång och ukulele. Den här låten heter ”Screw You”.

Åke Hallgren är mest känd för att ha komponerat ”Gråt inga tårar” – en evighetshit för dansbandet Thorleifs. Men originaltexten lär ha varit på engelska. Klicka er till Spotify och jämför Thor-Leifs dansbandsinspelning (på svenska) och Maria Anderbergs countryversion (engelska).