Sverigedemokraterna vinner allt fler sympatisörer hos LO-förbundens medlemmar. Partiet är nu näst störst i den gruppen, och har därmed gått om Moderaterna. Var sjätte tillfrågad inom LO-kollektivet skulle rösta på SD om det vore val i dag.

Det är Sveriges Television som bett Sifo analysera sina opinionsmätningar när det gäller Sverigedemokraterna (SD), för att undersöka vilka grupper som sympatiserar med partiet. Och bland medlemmar i LO-förbunden har partiet tydligt gått framåt.

Undersökningen jämför siffror från månaden innan den så kallade järnrörsskandalen, med tiden efter. Den film som Expressen i november publicerade där de sverigedemokratiska riksdagsledamöterna Erik Almqvist och Kent Ekerot visade upp rasism, sexism och dessutom beväpnade sig med järnrör.

Innan filmen publicerades sympatiserade 12,2 procent av LO-förbundens medlemmar med SD. Månaden efter 16,2 procent. Socialdemokraterna är fortfarande största parti för LO-grupperna, medan Moderaterna därmed flyttades ner till tredje största parti med 12,4 procents stöd.

Den antirasistiska stiftelsen Expo samarbetar med LO och olika förbund för att motverka intolerans. Enligt Niclas Nilsson, programchef för projektet, är innehållet i filmen inte avgörande för ökningen.

– När Sverigedemokraterna syns mer så lyckas de också attrahera fler. Men vi ser också ökningen. Det har skett en värdeförskjutning där flera helt enkelt tycker som SD, säger han.

Men varför ska man påverka hur medlemmar inom LO-förbunden röstar?

– Som jag personligen ser det är ett medlemskap i en fackförening inget telefonabonnemang utan ett politiskt ställningstagande för arbetares rättigheter. Rasism och intolerans är en antifacklig politik som slår mot hur löntagare organiserar sig.

Att SD just nu blir allt mer populära tror Niclas Nilsson beror mycket på de övriga partierna.

– Just nu har vi en alldeles för tyst debatt mellan Moderaterna och oppositionen, vilket gör att SD får plats och utrymme. Vi behöver en tydligare höger- och vänsterkonflikt om de problem som finns i samhället, och som inte utgår från Sverigedemokraternas analys.

 

Fotnot: Sifo slog samman flera undersökningar om partisympatier under september-oktober samt december-januari i år. Det vill säga tiden för och efter järnrörsfilmen. Över fyratusen människor har svarat under respektive period.

LO:s projekt Alla kan göra något

• LO arbetar med projektet Alla kan göra något mot främlingsfientlighet, rasism och diskriminering på jobbet och i samhället. Alla förtroendevalda ska gå utbildning. Hundra handledare utbildades förra året. I år ska ytterligare hundra utbildas.

• LO är också ute på landets skolor tillsammans med stiftelsen Expo. I år ska de ut till skolor i 40 kommuner med målet att nå 5 000 elever och 1 500 lärare.