Ditt guld och dina ädelstenar bär på mer än skönhet och idéer om rikedomar. De bär på dåliga arbetsförhållanden, miljöförstöring och väpnade konflikter. I dag samlades flera aktörer för att diskutera förbättringar för gruvarbetare i södra Afrika.

Förutsättningarna för gruvarbetare i södra Afrika diskuterades på ett seminarium i Stockholm i dag, tisdag. Som värd stod Sveriges geologiska undersökningar, (SGU). I ett Sidafinansierat projekt har SGU under tre år arbetat för att förbättra villkoren för de människor som arbetar med gruvdrift i liten skala, framförallt i södra Afrika. Med Small-scale mining menas gruvdrift på en enkel nivå. För det mesta knackar arbetarna berget för hand.

Rune Johansson från SGU berättar att biståndsprojektet Meetingpoints mining går ut på att skapa en mötesplats för inblandade i gruvbranschen. Det för att skapa ett samarbete kring någon form av rättvisemärkt gruvdrift i de berörda länderna.

En rad aktuella problem radas upp under seminariet. Utöver diskussioner kring arbetsvillkor, brist på utbildning, miljöförstöring och korruption återkommer frågan om marknadens ansvar.

– De flesta säljer sina fynd till turister längs vägen. De måste få tillgång till marknaden, och på så vis få betalt, säger Erik Jonsson, SGU.

Samtidigt pekar flera på möjligheten för handeln att påverka. Precis som att konsumenten kan köpa rättvisemärkt kaffe borde det vara en självklarhet att ha valet att köpa rättvisemärkta smycken.

Andrea Antonucci har startat en verksamhet där hon handlar med vad hon kallar för etiska ädelstenar.

– Jag vet var stenarna utvunnits och var de slipats någonstans. Det är oerhört viktigt att se hela kedjan och kunna dokumentera den, säger Andrea Antonucci.

Att skapa en medvetenhet hos konsumenten är ett viktigt steg i processen, och en rättvisemärkning skulle vara ett bra sätt göra det på, det verkar samtliga deltagare vara överens om, eller som en av dem uttryckte sig;

– Vem vill ha ett smycke som ska symbolisera kärlek, när materialet för att göra smycket kommer från någon som dött i stenlunga?