LO har tillsatt en valledning. Målet är att facken ska driva sina egna frågor i valet. Och fackets medlemmar ska vara med och utforma den politiska linjen.

– Vi är tidigt ute och det beror på att det bland LO-förbunden finns en stark vilja att driva en LO-valrörelse. Vi ska samla förbunden kring politiska frågor, som tar upp LO-medlemmarnas vardag , säger Tobias Baudin, LO:s förste vice ordförande och utsedd till valansvarig.

Det var i går som LO-ledningen tillsatte en valledning och i den ingår ytterligare åtta personer – samtliga arbetar i LO-borgen. De ska förbereda tre val; kyrkvalet, val till EU-parlamentet och riksdagsvalet nästa höst. Närmast ska gruppen ta fram förslag på tidsplan, valorganisation och politiska prioriteringar. Och detta ska presenteras för LO-styrelsen i april.

– Det behövs en ny politik för landet, som tar upp jobb, sänker ungdomsarbetslösheten, stärker välfärden och det behövs arbetsmarknadspolitik. De exakta prioriteringarna bestämmer vi senare.

Från april och under resten av året kommer fackets medlemmar få säga vad de tycker är viktiga politiska förändringar.

– Vi behöver facklig-politisk samverkan för att få igenom politiska förändringar. Och det är så klart viktigt att få en annan regering. Det blir inte lätt och därför måste vi sätta igång i god tid, säger Tobias Baudin.

Facklig-politsik samverkan

Facklig-politisk samverkan är samarbetet mellan LO och Socialdemokraterna.