Foto: Sören Andersson

Metta Fjelkner lämnar i maj ordförandeposten i Lärarnas Riksförbund.

– Jag har tagit fighten i fem stora avtalsrörelser men är inte beredd att göra det en gång till, säger hon.

Metta Fjelkner valdes till LR-ordförande 2000. På dagen 13 år senare, när förbundsrådet samlas, kommer hon att lämna över klubban till förste vice ordförande Bo Jansson.

– Jag övervägde starkt att avgå i samband med kongressen förra året men blev ombedd att stanna och försöka få till ett avtal på den kommunala sidan. Då kan man inte säga nej, säger Metta Fjelkner.

Avtalet, som skrevs under i september, landade långt under lärarsidan krav och väckte därför ilska bland många medlemmar. Det kan dock rivas upp 2014 och dessförinnan ska en ny ordförande vara varm i kläderna, resonerar Fjelkner.

– Avtalsrörelser är jobbiga. Nu ska nya krafter få åstadkomma något bättre än vad vi gjorde.

Fjelkner har hörts och synts mycket i den skolpolitiska debatten, och hon säger sig vara mest nöjd med LR:s opinionsarbete för bland annat lärarlegitimation och ny lärarutbildning.

Till sommaren väntar långledighet. Sedan kan det bli ”något litet uppdrag” ibland. Att gå tillbaka till läraryrket är inte aktuellt för 62-åriga Fjelkner.

– Det är så länge sedan jag undervisade och jag har inte ansökt om lärarlegitimation.

Fakta:

Lärarnas Riksförbund (LR) har närmare 90 000 medlemmar och är ett av de största förbundet inom Saco.

LR:s förbundsordförande sedan maj 2000 är Metta Fjelkner. Hon avgår i maj 2013.

Fjelkner är född 1950 och bosatt i Hörby.

Hon tog lärarexamen 1973 och har arbetat parallellt som adjunkt och regional ombudsman för LR i Skåne innan hon 1996 blev ombudsman på heltid.

Källa: LR (TT)