Skatteverket anser att An­dreas­sons chaufförer är falska egenföretagare som borde vara anställda. Myndigheten kräver åkeriet på 10,5 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter och skattetillägg.

– Vi har betalat, säger åkeriets vd Yvonne Andreasson, som har överklagat skattebeslutet till förvaltningsrätten.

Transport har stämt åkeriet två gånger om på noga räknat 20,4 miljoner i skadestånd i Arbetsdomstolen (AD). Förbundet hävdar att 135 chaufförer, främst polska ”egenföretagare”, borde ha fått lön enligt kollektivavtal.

Men det är inte i första hand pengarna som bekymrar Yvonne Andreasson:

– Däremot är jag rädd för konsekvenserna för åkeribranschen. Vi kanske får flytta utomlands.

Hon tänker inte ge sig i första taget. Om åkeriet förlorar i AD tänker hon gå vidare till EU:s domstol.

– Sverige har sagt ja till fri rörlighet för varor och tjänster.

Hon förnekar att de polska chaufförerna är ”falska egenföretagare” som egentligen borde vara anställda.

– De har polska företag och betalar skatt och sociala avgifter i Polen. De är fria att ta uppdrag av andra åkerier, förklarar hon.

Förra veckans förlikning innebär att åkeriet betalar 59 000 kronor till Radek Rostkowski. Det är småpengar i sammanhanget. Yvonne Andreasson säger att åkeriet betalar för att få historien ur världen, inte för att Radek Rostkowski har rätt.

Transport anser att Andreassons är skyldiga Radek Rostkowski 133 000 kronor i utebliven lön och semesterersättning. Det skriver förbundet i stämningen till Arbetsdomstolen.

Själv får han ingen glädje av det.

– Vi gör den juridiska bedömningen att det inte är möjligt att driva hans krav i AD, säger förbundsjurist Robert Sjunnebo på LO/TCO Rättsskydd.

Resten av chaufförerna är inte med i Transport. Därmed kan de inte få ersättning. Däremot riske­rar de att bli skyldiga att betala skatt i Sverige, eftersom Skatteverket anser att de är anställda, inte egenföretagare.

Andreassons åkeri

Tre processer

• Tingsrätten. Chauffören Radek Rostkowski kräver utebliven lön. Slutade förra veckan med förlikning: Han får 59 000 kronor.

• Arbetsdomstolen. Transport kräver 20,4 miljoner i skadestånd. Förhandlingar i vår.

• Förvaltningsrätten. Andreassons har överklagat Skattemyndighetens beslut att företaget ska betala 10,5 miljoner kronor i arbetsgivar­avgifter och skattetillägg.