På turné. Grethel Broman och Matilda Olofsson utanför Kommunals expedition i Sveriges minsta kommun, Bjurholm. Den här dagen blev det bara 20 mil på vägarna. Bjurholm ligger nära Umeå, mätt med västerbottniska mått.

 

Kommunal ökar för första gången på 20 år. Handels redovisar sin största ökning sedan 1993. Men det totala antalet LO-medlemmar minskade även under 2012.

Samtidigt växer både TCO och Saco. Fler tjänstemän än arbeta­re är med i facket och avståndet växer.

En orsak är att tjänstemän tjänar mer och betalar upp till 300 kronor mindre till a-kassan per månad.

– Sådana krassa ekonomiska för­hållanden slår igenom mer sedan avgifterna till a-kassan höjdes kraftigt 2007, säger Anders Kjellberg, arbetsmarknadsforskare och professor i sociologi vid Lunds universitet.

LO minskade med totalt drygt 15 000 medlemmar förra året, var­av 9 000 i yrkesverksam ålder. De yrkesverksamma avgör fackets styrka. Att många pensionärer är med i ett förbund imponerar inte på arbetsgivarna.

Knappt 120 000 gick med i något LO-förbund förra året. Drygt 130 000 gick ur. Rotationen är störst i Hotell- och restaurangfacket. Förbundet byter ut var tredje medlem varje år. Det krävs 10 000 nya medlemmar om året för att hamna på plus minus noll.

Förra året slutade på minus 1 855 yrkesverksamma medlemmar. Därmed minskar Hotell- och restaurangfacket mest i LO, räknat i procent.

Det blir inte lättare av att förbundet har Sveriges dyraste a-kassa. Avgiften är 390 kronor per månad. Om jobbpakten, och därmed billigare a-kassa, blir verklighet tjänar hotell- och restauranganställda mest på det.

Därmed borde förbundet rimligen få lättare att värva medlemmar.

– Det finns en möjlighet att de kommer tillbaka, konstaterar ekonomichefen Robert Grenehed.

Två kvinnodominerade låglöneförbund ökade 2012. Kommunal ökade med 2 312 till nästan 507 000 medlemmar. Handels ökade mest i LO – plus 4 261 yrkesaktiva medlemmar. I båda fallen går det att tala om trendbrott.

Chockfasen efter raset 2007 är historia. Ökningen 2012 är resultatet av flera års målmedvetet arbete. Nu står medlemsvärvning och medlemsvård högst på dagordningen.

Målet är att facket ska vara nära medlemmarna. Det ska vara lätt att ringa och få hjälp, ombudsmän och förtroendevalda ska synas på arbetsplatserna och facket ska söka upp dem som är svåra att nå.

Kommunal använde sociala medier och sms för att nå rut-jobbare i fjol. Handels har värvat flest nya medlemmar i storstäderna och ökar mest bland unga under 30 år. Flera LO-förbund siktar in sig på folk med otrygga jobb.

Många trogna LO-medlemmar med fasta jobb går i pension inom de närmaste åren. In kommer i stället unga med otrygga jobb som knappt har hört talas om facket.

Antalet LO-medlemmar har minskat sedan 1995, men raset kom 2007. Då chockhöjdes avgiften till a-kassan och avdragsrätten för fackavgiften slopades.

– Kunskapen har ökat under de sex år som har gått. Vi skyller ofta på alliansregeringen – med rätta – men allt är inte regeringens fel. Det beror på oss själva också, säger Jonas Ivman, ombudsman på LO med ansvar för medlemsfrågorna.

I dag är organisering en fråga för LO-ledningen och LO-förbundens ledningar. Alla förbund har minst en, ibland flera, anställda som jobbar med frågorna.

Även Transport och Musikerna ökade i fjol. Industriförbunden minskade mest.  Orsaken är främst att industrijobben blir färre. IF Metall tappade 10 500 medlemmar, men organisationsgraden minskade bara från 81,0 till 80,4 procent. Det motsvarar 2 000 färre medlemmar. Resten beror på rationaliseringar.

Industriförbunden är fortfarande LO:s kärntrupp med högst andel medlemmar. Pappers är bäst med en organisationsgrad på drygt 98 procent.

Klicka för större bild.

Klicka för större bild

Mer om fackanslutning:

•Besök, sms och tv-reklam vände trend i Västerbotten