Tjänstemän i Stockholm, Malmö och Lund spås drabbas hårdast av uppsägningar nästa år, enligt Trygghetsrådet.

Totalt väntas antalet uppsagda tjänstemän öka med nästan 20 procent.

Antalet uppsagda tjänstemän som sökte stod hos TRR Trygghetsrådet ökade med 30 procent under årets sista fyra månader, jämfört med motsvarande period förra året. Varslen och uppsägningarna kommer enligt Trygghetsrådet fortsätta att öka under 2013, men bedöms ändå inte bli lika extrema som under krisåret 2009.

Prognosen för nästa år är att 20 000 tjänstemän kommer att vända sig till Trygghetsrådet, cirka 3 000 fler än i år, men 7 000 färre än under 2009.

Värst drabbas, enligt Trygghetsrådet, Stockholm, Malmö och Lund. Även i Örebro och i Östergötland väntas stora ökningar av antalet tjänstemän som söker stöd hos Trygghetsrådet, som bygger sin prognos på de kontakter rådets åtta regionkontor har med arbetsgivare i den privata sektorn samt på konjunkturbedömningar.

Enligt Trygghetsrådet är kontakter det mest effektiva sättet att hitta nytt jobb. Tre av fem tjänstemän säger att det är så de fått nytt arbete.

Trygghetsrådet ägs av Svenskt Näringsliv och PTK, och jobbar bland annat med att stötta uppsagda tjänstemän med att få nytt arbete.