För sin senaste roman är Johannes Anuyru Ivar Lo-belönad, Augustprisnominerad (Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX) och nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.

Ivar Lo-Johanssons personliga pris 2013 har tilldelats Johannes Anyuru för romanen En storm kom från paradiset.

Motiveringen lyder:

På vacker lyrisk prosa med stenhård kärna skapar Anyuru ett äreminne över sin far, vars högtflygande planer saboteras av politisk förföljelse och flykt. Med hemlösheten som arvedel – och med klassvrede –  söker sonen rötter i skrivandet, och i läsning av radikala filosofer som Frantz Fanon.
Med sin storslagna roman gör Johannes Anyuru den svenska litteraturen mindre provinsiell.

Prissumman är 330 000 kr.

Kommentar: Med valet av Anyuru tar Ivar Lo-priset steget ut i en globaliserad värld, där liv och livsprojekt sammanflätas över jordklotet. Det är också ett uppmärksammande av en språkkonstnär, som redan från den första diktsamlingen gjort sig till talesman för alla dem som trängs bort av samhällsordningen. Också som debattör har Anyuru skaffat sig en stark position som både analytisk och djupt personlig sanningssägare.

PS: Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris tillföll, som tidigare meddelats, Kjell Eriksson. Bägge priserna delas ut på Ivar Los födelsedag i februari.