Arbetsgivarna bråkar mer än någonsin. Det kan vara vikti­gaste förklaringen till att facken vinner fler mål i Arbetsdomstolen, anser Byggnads chefsjurist Mattias Landgren.  

– Stämningar från Byggindustrierna har haglat över oss. Jag har aldrig sett något liknande under mina tolv år som jurist på olika fackförbund.

Tidigare löste parterna 90 procent av tvisterna i centrala förhandlingar. Nu går arbetsgivarna till domstol i stället, berättar Mattias Landgren.

– De ifrågasätter allt det som vi trodde var odiskutabelt. I varje kommatecken försöker de nu att hitta tvister. De vill göra juridik av allt i stället för att hitta en lösning förhandlingsvägen, vilket är något nytt, och beklagligt.

Normalt är det facket som stämmer, men nu kommer minst lika mycket stämningar från arbetsgivarna.

– Just nu har jag fem stämningar från Byggindustrierna på mitt bord.

Vad är det arbetsgivarna ifrågasätter mest?

– Allt. Vi kommer inte överens om hur vi ska prissätta vårt arbete i förhållande till kollektivavtalet.

Det är glädjande att Byggnads vinner många mål i AD, tycker Mattias Landgren. Samtidigt är det beklagligt att så många tvister ska behöva gå till domstol, understryker han.

– Vi vill absolut hitta en lösning genom förhandlingar i stället, och helst på lokalnivå. Men går det inte, då tvekar vi inte en sekund att gå vidare till domstol.

Det är egentligen facket som inte vill lösa tvisterna förhandlingsvägen, hävdar Mats Åkerlind, förhandlingschef på Byggindustrierna.

– Stämningarna i AD beror på att vi har fått väldigt många lönetvister på halsen, för närvarande 250 stycken. Ingen skulle bli gladare än vi om vi slapp gå till domstol, men tyvärr har Byggnads en orimlig attityd.

Beror det på att ni tolkar kollektivavtalet olika?

– Nej, det har med fackets attityd att göra. Man ifrågasätter en hel del som man tidigare aldrig gjort.