Med snabba och spänstiga steg passerar en kostymklädd man över ett övergångställe. Några sekunder senare är bilden en helt annan när en annan man närmast stapplar fram på samma plats. Vilka de är eller var de är på väg ger titeln ”E53rd Street. 12th April 2010. 9.45.55 am” på Paul Grahams (f 1956) diptyk oss inga ledtrådar om. Däremot anges såväl platsen som tidpunkten noggrant.

Bilden ingår i en svit ”The Present” med gatubilder från New York som alla på samma sätt pekar ut små men ändå väldigt betydelsebärande ögonblick i stadsrummet. Händelser som på ett subtilt sätt ringar in den annars så svårfångade tidsandan och alla parallella skeenden.

30 år tidigare, 1981, riktade Paul Graham inspirerad av amerikansk färgfotografi sin kamera mot människorna och platserna längs den en gång så moderna motorvägen A1 (från London till Edinburgh).

Rastplatser, vägkrogar, servitriser och långtradarchaufförer porträtterades alla omsorgsfullt i färg. Styrkan i fotografierna ligger bland annat i att de verkligen lyckas fånga den dubbla känsla av vemod och eventuell oro med den stolthet och självmedvetenheten som finns hos människorna han möter.

För Paul Graham varken estetiseras eller exotiseras den verkligheten som vi tillsammans lever i. Istället får hans sociala dokumentation oss att se den på ett nytt sätt.

Thomas Olsson

Hasselbladspriset 2012

Paul Graham 1981 & 2011

Museum: Hasselblad center, Göteborg
Pågår t o m: 6 januari 2013