Ingen lina, ingen ställning, inget räcke. Den 31-årige byggjobbaren som föll från ett tak i Stockholm i går och avled på olycksplatsen var chanslös.

Ingen av de tre arbetarna som arbetade på taket på en villa i Värmdö utanför Stockholm hade någon form av fallskydd, visar polisens tekniska undersökning av olycksplatsen.

– Det fanns ingen skyddsanordning alls, bara en stege som de tre arbetarna hade klättra upp på för att ta sig till det cirka sex meter höga taket, berättar Jan Ullén, poliskommissarie vid Nacka polisen.

Nu har polisen inlett en förundersökning om misstänkt vållande till annans död och det är åklagarmyndigheten för miljö- och arbetsmiljömål i Stockholm som ska ta ställning till om åtal ska väckas. Även Arbetsmiljöverket har inlett en utredning.

– Det lär bli ett åtal för vållande av annans död, något annat kan jag inte tänka mig, säger Jan Ullén.

Arbetarna jobbade åt ett svenskt byggbolag som i sin tur hade anlitat ett annat svenskt bolag, påpekar poliskommissarien. Även den förolyckade arbetaren var bosatt i Sverige.

Det rörde sig om ett vanligt takarbete, och ingenting som skulle åtgärdas snabbt, enligt kommissarien.

– De höll på att lägga ett papptak.

Hittills i år har fyra byggjobbare mist livet i arbetet. I april dog en 63 åring när han föll från ett villabygge i Västsverige.

I augusti klämdes en 24-åring till döds vid tankning av hjullastare i Skellefteå.

En 25-åring i Jönköping fick betongblock över sig och dog av skadorna samma månad.