Barnskötaren friades –
men nu överklagas domen
Riksåklagaren överklagar den frikännande domen mot barnskötaren, som tidigare åtalats för en åttaårig pojke död. Innan målet kan tas upp i Högsta domstolen måste dock domstolen besluta om prövningstillstånd.
Det handlar om en olycka på Sundbyskolan i Spånga där en åttaårig pojke dödades av ett handbollsmål som föll. Tingsrätten ansåg att barnskötaren varit oaktsam och dömde honom för vållande till annans död. Domen överklagades och Kommunal kopplade in LO-TCO Rättsskydd.
Arbetet har i flera artiklar berättat om målet i Svea hovrätt. Barnskötarens försvar gick i mycket ut på att lyfta fram arbetsmiljölagen och peka på att det är arbetsgivarens skyldighet att se till att arbetsmiljön är säker samt att informera om riskerna i jobbet.
Hovrätten var oenig. Domen innebär dock att barnskötaren frias. Domstolens majoritet anser visserligen att barnskötaren varit oaktsam, men inte tillräckligt för att dömas. I stället resonerar domstolen om organisatoriska brister i skolan och kommer fram till att olyckan hade kunnat undvikas om målet varit konstruerat på annat sätt och om det varit fastsatt på ett betryggande vis.
Nu vill alltså riksåklagaren ta upp målet igen i Högsta domstolen. Gunnar Jonasson, åklagare när ärendet behandlades i tingsrätten och i hovrätten, säger:
– Jag har ingen annan uppfattning än den som finns i riksåklagarens överklagan. Jag har förordat att målet ska gå vidare till Högsta domstolen.
I sin överklagan skriver riksåklagaren att oberoende av de arbetsmiljömässiga bristerna var barnskötaren oaktsam och att hans oaktsamhet har ett omedelbart och relevant samband med dödsolyckan. Riksåklagaren tycker att barnskötarens oaktsamhet överstiger gränsen för det straffbara.
Överklagan är undertecknad av Kerstin Skarp, vice riksåklagare, och Nils Rekke, som är extra åklagare hos riksåklagaren. I en särskild del av överklagan argumenterar de för att Högsta domstolen ska ge prövningstillstånd och därmed öppna för att målet tas upp där.
Riksåklagaren anser att det är principiellt viktigt att utreda oaktsamhet. Det finns ingen särskilt omfattande praxis. Och det är av betydelse för skolans värld och vilka krav som kan ställas på skolpersonalens tillsynsansvar, enligt riksåklagaren, som också tror en tydligare vägledning kan motverka riskerna för olyckor i skolan.
Riksåklagaren ser även en annan generell fråga: Det handlar om hur mycket försumlighet som haft omedelbart samband med en olycka kan tunnas ut av andra brister i arbetsmiljön.