Filmen Äta sova dö överrumplar genom sin sofistikerade naturlighet. Den skildrar Raša, på väg ut i livet efter att ha blivit uppsagd från grönsakspackningsfabriken i den lilla skånska orten. Hon vet att hon måste flytta från vännerna och från den söndervärkta pappan. Vi får följa henne genom ett vimmel av språk, samtal, fester, jobbcoachningskurser och ensamma stunder, och allt andas avsked.

Raša själv, formidabelt spelad av Nermina Lukač är grundstabil och humoristisk. Men det är nånting med hur hon filmas, gärna ur påträngande, sneda vinklar och med oförutsägbara klipp, som samtidigt ger besked om att hon är på obestånd och riskerar att falla.

Spänningen är därför på topp hela tiden, både när ingenting händer och i scener som när den taffliga fabriksledningen söker upp folk en efter en för att varsla om uppsägning. Som samtidsskildring är filmen i toppklass, särskilt med sitt språköra och sitt sinne för att etniska motsättningar på sin höjd handlar om ytligt tjafs i en bygd på fallrepet.

Film

Äta sova dö

Regi och manus: Gabriela Pichler

Premiär 5 oktober