Tänk om datumet för USA:s presidentval skulle ­offentliggöras först sex veckor innan. Och om Mitt Romney plötsligt försvann i fjorton dagar, utan förklaring från partiet, eller några kommentarer alls från CNN och NY Times.

Det är precis vad som nu händer i Kina.

Lagom till månadsskiftet fick vi veta att kommunist­partiets artonde partikongress äger rum den 8 november. Då ska nästan hela politbyråns ständiga utskott – de nio politiker som i praktiken styr Kina – bytas ut. Det är landets viktigaste politiska händelse, som bara sker var tionde år.

Mannen som var försvunnen två veckor i september heter Xi Jinping, och tros bli Kinas nya president. Utrikesministeriet gav ingen förklaring, och än i dag vet bara ett fåtal personer vad som egentligen hände Xi. Medan utländska medier gissade på allt från hjärtattack till mordförsök eller ryggont efter en simtur, så höll inhemska medier helt tyst.

Bland mina kinesiska vänner, som främst är utbildade stadsbor, vet få ens om att deras nästa president varit försvunnen. Många kan heller inte namnen på de nio ledare som styrt landet i tio år, och än mindre känner de till om kampen mellan efterträdarna.

Men vad de vet är att utvecklingen gått åt fel håll de senaste åren. Problemen har vuxit snabbare än ekonomin. Korruption och klasskillnader kvarstår, och blir allt tydligare tack vare internet. Att utgifterna för ”intern säkerhet” i fjol översteg militärbudgeten säger en del om hur man hanterar bekymren.

Kineserna vet att ett ledarbyte ska ske, och hoppas på ändringar när det gäller censur, arbetsrätt, mötesfrihet samt lag och ordning. Den världsvane Xi Jinping pratar engelska och har en dotter vid Harvard. Kontrasten är stor mot sittande president Hu Jintao, som inte har gett en intervju sedan 2007.

Mina vänner hoppas, och utländska medier spekulerar. Tidigare i veckan intervjuade jag själv en forskare vid analysfirman China Policy. Han har varit här sedan kulturrevolutionen, och flera gånger sett ”Kina på gränsen till att gå helt förlorat”.

På den generella frågan om det kommer att bli ändring med de nya ledarna, svarade han: ”Det enda vi vet är att ingen kan säga något med säkerhet.” Och hur mycket kan man egentligen veta om ett ledarbyte som sker helt i det fördolda, då vi inte ens i förväg får reda på när det hålls, eller varför nästa president helt plötsligt försvinner två veckor?

Joe OlssonJoe Olsson
frilansjournalist och bosatt i Peking