De rekonstruerar country respektive svensk folkmusik: skalar av musiken ner till minsta beståndsdelar och fogar ihop den på nytt. Resultatet kan låta som ur-folkmusik men det handlar om konstnärlig gestaltning. Inte alls sämre – tvärtom! ”De” syftar i ena fallet på Gillian Welch och David Rawlings i USA och i det andra på Ulrika Gunnarsson & Jonas Åkerlund från Sverige och Småland. Det här tänkte jag – utbrast! – redan när jag i förstaspåret ”Skeppet Old John” hörde Ulrika Gunnarsson sjunga och Jonas Åkerlund spela på en gammal Levin-gitarr. Också han sjunger lite och lägger till ett munspel. Ännu starkare är samsångspelet i en folklig tonsättning av Zacharias Topelius-dikten ”Roine Strand”. Som om ord och toner rinner genom ett Timglas – perfekt titel! – och berättar om svensk historia och människors liv. Mellan sångspåren hörs instrumentala valser och polskor, en schottis och en jig, de flesta småländska, på bl a fiol och en liten orgel.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Timglas

Artister: Ulrika Gunnarsson & Jonas Åkerlund
Skivmärke: Gammalthea

Nu finns albumet Timglas med duon Ulrika Gunnarsson & Jonas Åkerlund på Spotify.
Också senaste albumet med Gillian Welch & David Rawlings, The Harrow & The Harvest, finns på Spotify. Om ni vill lyssna och jämföra...

Ovannämnda album med Welch & Rawlings har jag tidigare haft som ”Veckans CD”. Länk till den CD-presentationen.

Tyvärr letade jag förgäves på YouTube och andra ställen efter någon live-inspelning med Ulrika Gunnarsson & Jonas Åkerlund. Men jag hittade i alla fall en inspelning från Palladium i Malmö 2011, där Ulrika Gunnarsson sjunger med folkmusikgruppen Rand. Se och hör på YouTube.
Och här en live-inspelning från Tobakspinnarstämman 2009, där Jonas Åkerlund spelar säckpipa ihop med fiolspelmannen Anders Rosén. Se och hör också detta på YouTube.