Gillian Welch kommer till Stockholm i veckan (den 2/11). Få album har jag spelat oftare än hennes nya, The Harrow & The Harvest. Ur-country, så kan genren beskrivas. Men jag undrar om man skulle hitta country och folksång som lät så här, oavsett hur långt bakåt i traditionen man kunnat gå. Welch gör en konstnärlig gestaltning av USA:s och countryns historia. Få gitarrackord, melodier där skönhet växer ur monotonin och nya texter som kunde vara traditionella. Gamla tider, människor och platser men så allmängiltigt att det blir aktuellt. ”Scarlet Town” är alla småstäder och ”Hard Times” handlar om varje arbetare som ställt upp och slitit för att sen bli arbetslös. ”She was busted, broke and flat / had to sell that pussy cat”, sjunger Welch i ”The Way It Goes”. Hennes röst rymmer en lågmäld solidaritet med dem som drabbas av livets villkor. Medmusikanten David Rawlings spelar dämpat virtuost på sin gitarr.

Bengt Eriksson

Veckans CD

The Harrow & The Harvest

Artist: Gillian Welch
Skivmärke: Warner

Lyssna in: Albumet ”The Harrow & The Harvest” finns på Spotify.

Den som aldrig hört Gillian Welch vill förstås också höra vad hon gjort tidigare. Här är en länk till allt som finns på Spotify.

Fingerplockgitarristen Rawlings har också gjort ett soloalbum under namnet Dave Rawlings Machine, också det finns på Spotify.

Kolla in: Här har någon okänd illustrerat låten ”Hard Times” från Gillian Welchs nya album med scener ur film om ett äldre USA. Kolla på YouTube.
Engelsk TV-inspelning där Gillian Welch  och David Rawlings framför en tidigare sång, ”I Want To Sing That Rock´n´Roll”. Också på YouTube.
Musikvideo till låten ”Elvis Presley Blues” från ett tidigare album med Gillian Welch, även den på YouTube.
Musikvideo till duetten ”I’ll Fly Away” med Alison Krauss och Gillian Welch från filmen ”O Brother, Where Art Thou?”, finns på YouTube.

För den som vill veta mer om Gillian Welch, hennes sång och musik rekommenderas artikeln ”Tio nyanser av sorgligt” som Martin Jönsson skrivit i Svenska Dagbladet. Artikeln kan läsas på tidningens nätsida.