Vi fackliga som initierar detta upprop manar alla busschaufförer, piloter, kabin- och flygplatspersonal som lastare, flygtekniker med flera, samt berörda klubbar inom Kommunal, Transport och Svenska pilotföreningen att ställa sig bakom.

Uppropet är samtidigt en angelägenhet för hela fackföreningsrörelsen och öppet för alla fackliga medlemmar, medlemsorganisationer, avdelningar och klubbar. Uppropet kommer att lämnas in till Migrationsverket och till migrationsministern.

Inget annat land har dömts så många gånger av FN:s tortyrkommit­té som Sverige.

Trots välgrundade krav från EU-håll har Sverige sagt nej till att tillåta oberoende observatörer ombord på flygplanen.

De politiska flyktingar vars utvisning stoppats genom ingripanden från Asylrörelsens aktivister och passagerare har vittnat om hur de drogats ner, spänts fast med remmar, hand- och fotfängslats och misshandlats om de inte varit medgörliga i den transport de befarat skulle leda till fängelse och tortyr i hemlandet.

En asylaktivist rapporterade följande efter ett utvisningsförsök av den politiska flyktingen Ali Mansouri:

”När Ali började hyperventilera av skräck hotade polisen att lämna över honom till de iranska myndigheterna naken och att han då skulle behandlas därefter. Upprepade gånger försökte de droga honom … När Ali fördes vidare in i det civila passagerarplanet med destination Teheran bestämde sig Ali för att göra motstånd.

Ali var belagd med hand- och fotfängsel och var fastspänd med remmar över smalben, lår och bröst. När han vägrade sitta ner i planet blev han påhoppad av fem poliser vilka satt på honom och tryckte sina knän i hans rygg och nacke … Till slut reste sig fler och fler passagerare upp i trots och vägrade sitta när de uppmanades.

Flera i kabinpersonalen grät. Polisen använde mycket våld mot Ali men var ändå tvungna att avbryta deportationen.”

Sverige är ett av få länder som utvisar politiska flyktingar till Iran, den diktatur som avrättar flest människor i världen per capita.

En asylrörelseaktivist rapporterade från utvisningsförsöket av den iranska demokratiaktivisten Hossein Jafar Ali Jasbi:

”Jasbi började göra motstånd inne på flyget. Han använde sin röst så högt han kunde. Två poliser satte sig på honom så han inte kunde skrika. Då visslade han så högt han kunde i stället. Till slut beord­rade piloten att polisen skulle ta Jasbi av planet.”

Är det detta som nu väntar Ezzat Dolatabadi? Han tvingades fly i samband med att den iranska regimen stängde ner hans fackförening – många av hans vänner är i dag fängslade eller avrättade. I dag är han ansluten till svenska Byggnadsarbetarförbundet. Nu har han fått avslag på sin asylansökan.

Vi som undertecknar detta upprop tar avstånd från att utvisa politiska och fackliga flyktingar. Vi anser dessutom att det inte ingår i vår arbetsbeskrivning att medverka vid tvångsutvisningar i sig, varken ur ett humant perspektiv eller ur ett arbetsmiljöperspektiv.

Initativtagare:
Göran Gustavsson, för Asylrörelsen i Stockholm, Kommunal Stockholms Läns representantskap, Petri Myllykoski, busschaufför och huvudskyddsombud på Tyresögaraget, Anders Finström, busschaufför, Söderhallen, Stockholm, Sarbast Saieed, busschaufför, Frihamnen, Stockholm