Sydafrikas president Jacob Zuma talar till strejkande gruvarbetare vid Lonmingruvan.

Foto: Themba Hadebe

Sydafrikas president Jacob Zuma talar till strejkande arbetare vid Lonmingruvan.

 

Efter blodbadet i Marikana-gruvan blir kraven på högre löner alltmer högljudda bland Sydafrikas gruvarbetare. Landets president Jacob Zuma varnar nu gruvindustrin med indragna licenser om inte situationen förbättras.

– Givet vilken förmögenhet de har borde inte en sådan industri ha de lägst betalda arbetarna, sade Zuma när han på onsdagen varnade Sydafrikas gruvindustri med indragna licenser om inte levnadsförhållandena för arbetarna förbättras.

Zuma gjorde uttalandet efter ett möte vid bolaget Lonmins gruva i Marikana där över 34 människor strejkande arbetare i förra veckan sköts ihjäl av polis. Presidenten påpekade att gruvindustrins tillgångar värderas till 2 500 miljarder dollar — utan att tillgångar på kol och uran räknas in.

Samtidigt höjdes kraven bland landets gruvarbetare. Omkring 600 anställda vid en platinagruva i närheten Lonmin-gruvan i sydafrikanska Marikana samlades på onsdagen i en fredlig protest under ett vakande öga från en handfull poliser. Även arbetare vid ytterligare en gruva i samma region har krävt en löneförhöjning i linje med de krav som utlöste oroligheterna i Marikana.

På torsdagen hålls minnesgudstjänster både vid Lonmin-gruvan och i andra delar av landet.