Även personer som inte tar ut en enda krona i pension kan vara »pensionärer« i a-kassans ögon – och få lägre ersättning. Orimligt, anser a-kassorna själva, som nu begär att regeringen ser över reglerna.

I det reformerade pensionssystemet är det fritt fram att ta ut sin pension – hela eller bara en liten del – från 61 års ålder. Många tar ut pension samtidigt som de fortsätter att jobba: för att få råd att gå ner i arbetstid, för att kunna utnyttja pensionärsrabatter, eller för att placera pengarna i kapitalförsäkringar eller fonder i hopp om bättre avkastning.

Det här är fullt tillåtet – men förenat med en betydande risk. Skulle du bli arbetslös när du börjat ta ut pension kan du få högst 65 procent av inkomsten från a-kassan, mot normala 80 procent.

Det spelar ingen roll att du kanske bara tar ut några tior i månaden i premiepension. Ersättningen från a-kassan blir lika låg ändå.

Och värst av allt: När du väl har börjat ta ut pension finns ingen återvändo. Även om du avbryter pensionsuttaget, och alltså inte tar emot ett öre i pension, är du för alltid pensionär i a-kassans ögon.

Att det är så bekräftades av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen förra året. Har du redan hunnit ta emot 80-procentig ersättning från a-kassan, så måste du betala tillbaka.

– Det är inte bara enstaka stackare som råkar illa ut, säger Thomas Norling, chefsjurist på Pensionsmyndigheten.

– I mitt tidigare jobb som rådman på en länsrätt hade jag rätt många mål som gällde den här sortens återkrav från a-kassorna. Och de målen är toppen på ett isberg, långt ifrån alla går ju till domstol.

Trots att både a-kassorna och Pensionsmyndigheten informerar om risken fortsätter många att gå i fällan.

– Det här är inga skurkar, utan vanliga människor som inte har förstått reglerna, säger Melker Ödebrink, kanslichef vid A-kassornas samorganisation (SO).

Förra sommaren tog Pensionsmyndigheten kontakt med SO och enades om att information inte räcker. Med hjälp av Pensionsmyndigheten har SO nu skrivit till regeringen och begärt att reglerna ses över.

Avsikten med att arbetslöshetsersättningen samordnas med pension är att förhindra att arbetslösa överkompenseras. Men det finns redan andra regler som hindrar överkompensation från arbetslöshetsförsäkringen, betonar Harald Petersson, ordförande i SO, i skrivelsen till regeringen.

Att pensionsuttaget är oåterkalleligt är svårt för de arbetslösa att förstå, skriver SO. Att det inte går att ändra sig rimmar illa med den allmänna rättsuppfattningen. Liksom att några tior i månaden i pension ska sänka ersättningsnivån vid arbetslöshet för alltid.